Могат да ви арестуват: Най-странните и безумни правила за поведение на плажа в арабските страни

3114
Могат да ви арестуват: Най-странните и безумни правила за поведение на плажа в арабските страни
Снимка: iStock

В някои арабски страни строгите правила за поведение важат за всички плажове без изключение, а някои държави все още дават индулгенция на туристите и са по-лоялни към изпълнението на националните изисквания. В повечето случаи всичко зависи от това дали става дума за обществен или частен плаж.

Разбира се, в частната зона правилата не са толкова строги (например, на туристите е позволено да плажуват по бански, но топлес не е позволено, това се счита за "публично непристойно действие"). На общинските плажове местните жители са по-ограничени (жените се къпят в буркини - костюм за мюсюлманки, който покрива косата и тялото им). Каним ви да разберете какви други правила трябва да се спазват на арабските плажове и може би да се изненадате.

Специален ден на жената

Веднъж седмично почти всички плажове в арабските страни са забранени за мъже. Така наречените "женски дни" са създадени, за да може женската част от населението да се наслаждава пълноценно на почивката. В същото време плуването не е включено в списъка на любимите занимания на мюсюлманките, в арабските страни водата се смята за опасна и понякога неконтролируема стихия (мъжете са по-решителни към водата), затова те предпочитат съзерцаването на линията на хоризонта, разговорите и пикниците. 

Готви се забрана да паркираш на плажа по закон, както и как да се правят проверки за шум

Не можете да си носите собствени напитки и храна

Да, да си носите собствени плодове, зеленчуци и напитки на плажа е много удобно, особено ако пътувате със семейството си или с голяма група. Но не всички ще бъдат доволни от това решение. Забранено е да идвате на плажовете, разположени в близост до природни зони, "със свои" (изключение прави храната за бебета), това се дължи на загриженост за околната среда и опазването на местната екология. Което, от една страна, не може да не ни радва. Плажовете, които не изискват толкова стриктно спазване на правилата, понякога се превръщат в място за пикник.

Специални ограничения за снимане

Правенето на снимки за спомен също трябва да се извършва с повишено внимание, особено ако в полето на обектива ви попаднат други хора. Снимането на непознати хора тук е строго забранено. Разбира се, селфитата са разрешени във вашата компания, но ако имате желание да направите няколко снимки на местни семейства, то е по-добре да се въздържите, за да избегнете конфликти.

Плаж в Гърция забрани пушенето

Без нежност, контролирайте се

Да, в мюсюлманските страни е забранено да показвате нежни чувства към партньора или съпруга си на публични места. И водната площ не прави изключение. Списъкът с нежелани действия включва прегръдки, целувки и всяко преднамерено докосване. Но с течение на времето някои индулгенции все пак са влезли в сила и за двойките са създадени специални зони.

Семейни плажове

Да, семейните плажове не са универсално изобретение, но с всяка изминала година те са все по-разпространени. По принцип това са частни хотели, чиито гости са изцяло семейни двойки. На такава територия жената може да се чувства по-спокойна, например да си позволи да плажува край басейна и да плува в морето (буркините все още са задължителни), а вие можете да забравите за известно време за хиджаба, защото семейният плаж е доста безопасна зона.

Без чаша пенливо вино или коктейл

С алкохола на плажа в арабските страни шегите са лоши. Ако много туристи не могат да си представят летния сезон без слънчева светлина, шум на прибоя и освежаваща напитка, то тук подобно поведение е просто неприемливо. В най-добрия случай ще се разминете с глоба, а в най-лошия - ще бъдете осъдени на затвор. В същото време е възможно да си купите алкохол на плажа - понякога самите местни жители го продават.

Забранено е носенето на бански костюми извън зоната на плажа

Да, малко хора преминават границите на къпането и се разхождат по улиците на крайбрежните градове без дрехи или пелерини, но дори и това да е така, то минимумът, който ви заплашва, са недружелюбни погледи от страна на минувачите. В арабските страни бъдете внимателни, защото ако напуснете зоната на плажа дори на няколко метра, то преминаващите покрай вас служители на реда ще ви направят забележка и ще ви помолят да се облечете, а ако откажете, ще ви предложат да отидете в полицейския участък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com