Може ли военният метод за сън наистина да ви помогне да заспите за две минути?

9639
Може ли военният метод за сън наистина да ви помогне да заспите за две минути?
Снимка: iStock

Военният метод за сън, известен още като "2-минутната техника", привлече вниманието с обещанието си за бързо предизвикване на сън. Тази техника е създадена в армията на САЩ и има за цел да помогне на войниците да се отпуснат и да заспят в условия на силен стрес. Дали обаче тя наистина отговаря на твърденията си, че предизвиква сън в рамките на две минути?

Лекар разкри най-лесния начин за бързо заспиване - необходими са само 5 минути

Самият метод е прост и включва специфична последователност от стъпки, насочени към успокояване на ума и тялото. Привържениците на техниката твърдят, че тя може да помогне не само на военнослужещите, но и на всички, които търсят по-добро качество на съня. Процесът започва с отпускане на лицевите мускули, последвано от отпускане на напрежението в раменете и ръцете. Впоследствие последователно се отпускат гърдите, краката и други части на тялото, като се диша дълбоко и ритмично. След това човек трябва да отдели около 10 секунди, за да се опита да изчисти съзнанието си от всички мисли. Ако това се окаже трудно, съветваме го да визуализира успокояваща сцена.

Въпреки че някои възхваляват ефективността на военния метод на съня, важно е да се подхожда към него с реалистични очаквания. Въпреки че методът може да бъде полезен за някои хора, няма гаранция, че всеки ще постигне успех с него. Фактори като основните проблеми със съня, нивата на стрес и цялостното здравословно състояние на индивида играят съществена роля при определянето на това дали тази техника ще проработи. Освен това сънят е сложен биологичен процес, който се влияе от различни фактори, като например циркадните ритми и навиците на живот, които методът може да не адресира пряко.

Забравете за трудното заспиване – трябват ви само 2 минути

Експертите препоръчват за по-добри резултати да включите Военния метод на съня в цялостна рутинна хигиена на съня. Това включва поддържане на постоянен график за сън, създаване на комфортна среда за сън, избягване на кофеин и тежки ястия близо до времето за лягане и прилагане на техники за релаксация като медитация или упражнения за дълбоко дишане.

Военният метод на съня предлага структуриран подход към релаксацията, който потенциално може да помогне на някои хора да заспят по-бързо. Неговата простота и лекота на използване го правят привлекателна техника за тези, които търсят алтернативи на традиционните средства за сън. Въпреки това, индивидуалните реакции ще варират и това може да не е панацея за всички проблеми със съня. Както при всяка стратегия за сън, комбинирането на метода с по-широки практики за хигиена на съня вероятно ще даде най-добри резултати. Ако хроничните проблеми със съня продължават, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист, за да отстраните всички основни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com