Мозъкът ни приема емотиконите за истински лица

33807
Снимки: Thinkstock

Емотиконите от социалните мрежи променят начина, по който мислим.

Според австралийските учени, употребата на лица от точки и скоби задействат части от мозъка, които обикновено отговарят за разпознаването на истински лица. Учените смятат, че голямата популярност на емотиконите се дължи на факта, че ние разпознаваме тези символи като истински лица.

Очите възприемат повече от ушите

Очите са по-важни от ушите за възприемането на речта, доказаха американски биолози. Елиът Смит от университета на Юта в Солт-Лейк-Сити...

"Емотиконите са нова форма на езика, който говорим. За да декодираме този език, създаваме нов модел на мозъчна активност", казва д-р Оуен Чърчис от университета "Флиндърс" в Аделаида.

Изследователите смятат, че обръщаме по-голямо внимание на лицата, отколкото на повечето неща, които виждаме, докато опитваме да ги "прочетем" като емоции.

В изследването са участвали 20 души, които са разгледали образи на истински лица, емотикони с усмихнато лица и безсмислена поредица от знаци. Учените са използвали електрофизиология, за да определят модела на електрическа активност в мозъка, когато участниците виждат различни образи, пише БГНЕС.

Резултатите показват, че реагираме на емотиконите по същия начин, както когато видим човешко лице. Емотиконите представляват пиктограми, които изразяват определена емоция. Най-популярният емотикон е усмихнатото човече J. То е създадено в САЩ през 60-те години. Представлява две точки, тире и скоба. В интернет проф. Скот Фалман от университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг изпраща електронно писмо, в което за първи път използва усмихнатото лице.

Британците предпочитат да си общуват по електронен път

Електронното общуване измества междуличностното общуване лице в лице. 65 на сто от британците предпочитат електронната комуникация, з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com