На Цветница - защо се слагат върбови клонки по вратите

5431
На Цветница - защо се слагат върбови клонки по вратите
Снимка: iStock

Един от любимите ни пролетни празници е Цветница или Връбница, който се чества една седмица преди Великден. На този ден православните християни отиват на църква и задължително се връщат с върбови клонки, които поставят на входа на дома си.

Защо се поставят върбови клонки по вратите?

Преди да отговорим на този въпрос, нека се върнем към корените на празника.

Вход Господен в Йерусалим

В християнския календар Цветница е известен като Вход Господен в Йерусалим. Няколко дни преди своята кръстна смърт, Спасителят влязъл тържествено в Йерусалим. Многоброен народ го посрещнал с радостни викове, постилайки пътя му с палмови клони. Тържественият вход на Спасителя в Йерусалим се празнува с много радост и цветя, с палмови и върбови клонки. Това е празник на ликуването и възторга на вярващите, които следват и посрещат Исус. Христос влиза като Цар на мира в Йерусалим, за да отпразнува своята последна Пасха.

Цветница 2024 - пълен списък на празнуващите имена

Пътят на Исус до Йерусалим

Дни преди юдейския празник Пасха, Христос тръгнал за Йерусалим от Витания, където възкресил Лазар. Затова на предишния ден се чества Лазаровден. Той поискал учениците му да вземат една магаренце от близкото село, седнал на него и придружен от тях и от други свои последователи, наближил стените на свещения град.

Когато жителите на града и много поклонници научили, че идва Исус, дошли да го посрещнат. Те вече знаели за възкресяването на Лазар и били въодушевени от чудото на Христос, в когото виждали Божи пратеник. Затова едни постилали дрехите си, за да мине Христос по тях, а други носели палмови клонки в ръце и с тях го приветствали, като викали „Осанна! (Да живее!) Благословен е идващият в името Господне, израилският цар!“.
Такъв тип приветствия били типични за царете на еврейския народ, а с него евреите посрещнали Христос като благодатния израилски цар - Месия, Помазаника (на гръцки - Христос), който бил обещан от Бог като Спасител.

Самият Исус не обръщал внимание на почестите, не се поддавал на празничните чувства на народа и не се ласкаел от временната слава, защото добре знаел, че вече пристъпва към страданията и кръстната си смърт. Юдейските първенци поискали от Христос да забрани на народа да ликува, но той им отговорил “Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще завикат”, т.е. радостта на хората била искрена и заслужена.

Защо върбови клонки?

В нашите географски ширини няма палмови клонки, затова те са заменени с върбови. Всички вярващи носим върбови клонки, подобно на ликуващите посрещачи на Спасителя, за да го посрещнем в душите си.

В  църквата получаваме върбови клонки от ръката на свещеника, които трябва да отнесем в дома си. Според свещеници върбовите клонки не трябва да се поставят върху иконите или да се вземат предварително клонките, които са оставени там.

Какво никога не се прави на Цветница?

По време на светата литургия, държейки върбови клонки, ние отново преживяваме чудното влизане на Исус Христос в Йерусалим. На литургията свещеникът прекадява с тамян предварително събраните върбови клонки и със специално отредена за случая молитва ги освещава. След това раздава осветените клонки за благословение, а не за късмет, успех и любов. Благословението не зависи от количеството и качеството на върбовите клонки. Те са символ на радост от участието ни това специално преживяване.

Какво се прави с върбовите клонки у дома?

Вкъщи трябва да поставим върбовата клонка над иконата или над входната врата. Символиката е не само, че това е благословение на дома ни, а напомня, че сме посрещнали Спасителя в сърцата си.

На следващия ден започва Страстната седмица на Христовите страдания, след която е Възкресение Христово. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com