На каква температура е препоръчително да спим

18427
На каква температура е препоръчително да спим
Снимка: iStock

Ако стаята е твърде гореща или студена, можете да забравите за добрата почивка.

Някой е свикнал да спи с широко отворени прозорци дори през студения сезон, докато някой „запушва“ всички пукнатини, страхувайки се от най-малкото течение. Каква е най-добрата температура в спалнята за здравословен сън?

Изследвания по тази тема бяха проведени едновременно в няколко чуждестранни научни центъра и експертите стигнаха до заключението: за пълно възстановяване през нощта тялото ни се нуждае от така нареченото състояние на термонеутралност.

Около 30% от населението на света страдат от безсъние. Еднa от причините: стайната температура може да е неправилна. Разбираме как влияе на съня и какви показания на термометъра могат да се считат за идеални. 

На практика това означава:

- ако спите без одеяло и топла пижама - например през лятото, тогава в стаята трябва да има плюс 30 - 32 градуса;

- ако облечете любимата си пижама и се увиете в одеяло, тогава оптималната температура за спалнята е 16 - 19 градуса по Целзий. Това е доста готино - през отоплителния сезон нашите апартаменти средно се затоплят до 22 - 24 градуса. Ето защо, за да поддържате "правилната" нощна атмосфера, е препоръчително не само да проветрявате стаята през нощта, но и да оставяте прозореца леко отворен.

Хормонът мелатонин се произвежда по-добре при по-ниски температури, казват експерти. Нарича се хормон на съня, както и на младостта и здравето. Тъй като именно мелатонинът регулира работата на цялата ендокринна система на тялото, хармоничния ход на нашия биологичен часовник, а също така е отговорен за силния имунитет.

За здрав сън: избягвайте да ядете това за вечеря

Но за да заспите по-бързо, без да се мятате и да не броите овцете, и да спите добре, трябва да се съсредоточите върху повишаването на производството на мелатонин в организма. И ако успеете да влезете в леглото и да заспите преди полунощ, тогава смятайте, че сте късметлия: доказано е, че най-активният, оздравяващ и подмладяващ ефект на мелатонина се проявява между 12 и 4 часа сутринта. 

Като цяло, за да се поддържа имунитет, както и добра почивка за мозъка, учените и лекарите съветват да спите 7,5 - 8 часа. Разбира се, по-кратък период на сън може да е достатъчен за някого, но за обикновения човек това е продължителността на съня, която все още се счита за най-добра.

Каква температура е подходяща за възрастни и деца над две години

Оптималният индикатор е между 16 и 19°C. Това се дължи на температурата на човешкото тяло. През деня тя се променя според циркадните ритми. Ако режимът ви не е нарушен, то вечер, когато вече ви се спи и се приготвяте за лягане, телесната температура започва леко да намалява поради вазодилатация. И ще продължи да пада през цялата нощ, достигайки най-ниска точка около 5 сутринта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com