На какъв принцип работят икономичните термопомпи?

9897
На какъв принцип работят икономичните термопомпи?
Снимка: iStock/Guliver

Термопомпите са икономично, модерно и екологично решение, подходящо както за отопление през зимните месеци и подгряване на водата, необходима за домакинството, така и за охлаждане в горещите летни дни. Характерно за тях е, че използват възобновяеми източници на енергия, което ги прави природосъобразни и безопасни за околната среда.

Какъв е принципът на работа на термопомпите?

Отопление на газ – същност, предимства и характеристики

Отоплението на газ е ефективно, сравнително изгодно, удобно и не изискващо много място решение за дома, офиса, промишлени и администрат...

Всички термопомпи използват термоенергия от околната среда, за да изпълнят предназначението си. Това може да е термоенергия от въздуха или водата, която преобразуват в топлина или хлад за нуждите на ползвателите и според желанието им.

Тези алтернативни източници на отопление позволяват икономично и изгодно такова, което не вреди на околната среда. Самите термопомпи не произвеждат топлина, в тях липсват нагреватели, което ги прави енергоспестяващи, а само пренасят наличната топлина, за което изразходват минимално количество електроенергия.

Водните термопомпи употребяват енергията на подземните води, за да отопляват или охлаждат помещенията.Те са най-изгодният и икономичен вариант по отношение на месечните сметки за електроенергия, тъй като подземните води са със сравнително постоянна и висока температура – 8-12 градуса, което прави задачата на термопомпата много по-лесна. По-скъпа е самата инсталация и подготовката за нея, тъй като има изискване за геоложко проучване, откриване на подземните води и прочие предварителна дейност. За разлика от тях въздушните термопомпи са по-лесни за инсталиране, изискват по-малко първоначално финансово вложение, но не са толкова икономични, колкото водните. Причината е, че използват енергията от въздуха, чиято температура е непостоянна и която през най-студените зимни месеци може да спадне значително под нулата.

Принцип на работа на термопомпите

Омбудсманът пита как така няма закон, за да се дават помощи за отопление за най-бедните

Тъй като няма законово определение що е то "енергийна бедност", не можем да окажем адекватна енергийна помощ на най-нуждаещите се. Това...

В основата на действие на термопомпите, подобно на климатиците и хладилниците, лежи т.нар. обратен цикъл на Карно. Фреон с ниска температура и налягане постъпва от изпарителя в компресора, който го нагрява до 70-90 градуса. От там фреонът преминава в кондензатора. Фреонът отдава топлина благодарение на интензивното обдухване. Той е втечнен на изхода на кондензатора, а температурата му е до 20 градуса по-висока от тази на въздуха. След кондензатора постъпва в регулиращия вентил, където се изпарява. Принципът на работа на термопомпите позволява те да са високоефективно средство за отопление и охлаждане, което изисква много малко електрическа енергия през зимния период и така позволява редуциране на месечните сметки с до 70-80%. Модерните иновативни съвременни термопомпи се инсталират по-лесно, имат ниски нива на шум, дълъг живот и срок на експлоатация. Отличават се с устойчивост, икономичност и отлична производителност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com