На кое животно принадлежи световният рекорд за най-продължителен сън?

1187
На кое животно принадлежи световният рекорд за най-продължителен сън?
Снимка: iStock/Guliver

Световният рекорд за най-продължителен сън при животно се държи от кафявия прилеп, известен като Myotis lucifugus. Кафявите прилепи са малки нощни бозайници, които се срещат в Северна Америка и са известни със забележителната си способност да спят зимен сън за продължителни периоди.

Този вид прилеп, поставил рекорда, е открит в пещера в Кентъки, САЩ. По време на изследване учените наблюдават кафяв прилеп, който е бил в състояние на непрекъсната хибернация в продължение на удивителните 344 дни. Този продължителен период на сън е важна стратегия за оцеляване на тези прилепи, която им позволява да пестят енергия през зимните месеци, когато плячката им от насекоми е оскъдна.

Топ 10 на най-бързите животни на Земята

Процесът на хибернация на кафявите прилепи включва състояние на торпор, при което скоростта на метаболизма им спада значително, а телесната им температура се понижава. Това състояние на торпор им позволява да оцеляват с минимални енергийни запаси, което им позволява да издържат дълги периоди без хранене. В случая на кафявия прилеп, който постави рекорд, способността му да остане в това състояние на хибернация почти цяла година е доказателство за забележителните адаптации, които някои животни са развили, за да се справят с предизвикателните условия на околната среда.

Учените смятат, че способността на кафявите прилепи да навлизат в такива продължителни периоди на торпор е свързана с уникалната им физиология. По време на хибернация сърдечният ритъм на прилепите спада до част от нормалния, а дишането им става изключително бавно. Това намаляване на физиологичните дейности помага на прилепа да пести енергия и да оцелява с натрупаните запаси от мазнини.

Топ 7 на най-опасните животни в България

Разбирането на механизмите, които стоят в основата на продължителната хибернация на кафявите прилепи, може да има значение за медицинските изследвания, особено в области, свързани с човешкото здраве. Изследването на адаптациите на животни като кафявия прилеп може да даде представа за регулирането на метаболизма и за потенциала за предизвикване на състояния на намалена метаболитна активност при хората, което може да бъде от полза в ситуации като продължително пътуване в космоса или медицинско лечение.

Струва си да се отбележи, че научните знания непрекъснато се развиват и е възможно да са направени нови открития след последната ми актуализация през януари 2022 г. Учените продължават да изследват завладяващия свят на поведението и физиологията на животните, хвърляйки светлина върху необикновените адаптации, които позволяват на различните видове да процъфтяват в различни среди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com