Наистина ли е толкова вредно храненето преди сън?

3337
Наистина ли е толкова вредно храненето преди сън?
Снимка: iStock/Guliver

Повечето хора имат навика да хапват вечерно време преди лягане. Това е вреден навик, който затруднява храносмилателната система, както и цялото тяло, тъй като то трябва да се справи с поетата храна. Това от своя страна ще попречи и на спокойния сън, от който се нуждаете. Ще пострада и теглото ви, защото поетото количество ще увеличи и теглото.

Поради тази причина всички диети и правила за хранене препоръчват да се приема храна най-късно до 19, а някои дори и до 18 часа. Има обаче и обратната гледна точка, че късното хранене може да помогне на отслабването.

Как може да се обясни тази интересна и неочаквана идея?

Да, почти всички са чували, че да хапвате вечер може да бъде причини за наддаване на килограми. В интерес на истината повечето проучвания сочат, че храносмилателната активност не се променя особено по време на сън и бодърстване. Вечерята преди лягане помага на кръвната захар да бъде в оптимални нива, което благоприятства за спокоен сън.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

Ситият човек спи по-добре, защото определено гладът изостря нервната система. Когато обаче тя не е спокойна, вие не можете да се отпуснете и заспите. Липсата на достатъчно сън може да доведе до ниски нива на енергия и съответно да се отрази на цялото здраве. Така се получава трупане на килограми, сърдечни проблеми, нервни разстройства и други.

Нивата на кръвната захар са от съществено значение за здравето на организма. Много хора не са склонни да пропуснат сутрешното кафе, именно защото се оплакват от липса на енергия. Всъщност това са ниски нива на кръвна захар. Те задават сигналите на умора и изтощение, независимо дали сте спали добре или не.

Страдащите от висока кръвна захар се будят винаги с високи нива, независимо какво са вечеряли. За да имате добър баланс, то вечеряйте, но хапнете малко.

10 златни правила за храненето, които трябва да следвате

Трениращите за мускулна маса също трябва да внимават какво и колко ядат вечер. Ако си легнат на празен стомах, то те обезсмислят всички усилия и тренировки, които са правили преди това. Гладът ще попречи на тялото да преобразува протеина в мускулна маса.

Както виждате не става въпрос да не ядете нищо и да гладувате. Това е най-лошото, което можете да си причините. Става дума обаче да се храните здравословно. Тестените изделия, захарите, бързите храни и всички други мазни неща са вредни за съня и тялото ви. Затова хапвайте балансирана и чиста храна, която не предизвиква подуване, трудно заспиване или проблеми със стомаха. Така ще си осигурите и спокоен сън, а на сутринта ще сте бодри и отпочинали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се държим с мъж който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com