Най-добрият начин да ЗАЩИТИТЕ кожата си: Съветите на дерматолози

4266
Най-добрият начин да ЗАЩИТИТЕ кожата си: Съветите на дерматолози
Снимка: iStock

Знаете ли, че кожата ви отделя около 40 000 клетки всеки ден? Като най-големият орган, кожата е защитна бариера, която непрекъснато се обновява. Тя регулира температурата ви, предпазва ви от инфекции, слънце и други външни влияния, за да сте силни и здрави. Ето защо правилната грижа и защита на кожата е толкова важна и има много погрешни схващания за това от какви продукти се нуждаете и кои процедури за грижа за кожата работят най-добре. Вижте по-долу съветите на експертите: 

Използвайте слънцезащитен крем ежедневно

Вероятно знаете това, но може би го пренебрегвате - все пак това е съвет номер едно на дерматолога и означава, че е от изключителна важност, когато става дума за грижа и защита на кожата. Слънчевите лъчи изсушават кожата и влияят на нейния пигмент - в облачни дни до вас достигат само 20 процента по-малко UV лъчи, отколкото в слънчев ден. Дори когато шофирате или седите до прозореца, можете да получите тен – или да изгорите.

Дерматолозите препоръчват ежедневно нанасяне на крем със защитен фактор 30 (или по-висок) и от физически тип, който отблъсква слънчевите лъчи (за разлика от химическия тип, който абсорбира и след това ги разгражда). Не забравяйте да проверите датата на производство, тъй като слънцезащитният крем губи защитните си свойства, когато изтече срокът му на годност.

Грижа за кожата: 6 стъпки, които да правите всеки ден

Не пропускайте да хидратирате кожата си

С възрастта мастните жлези в кожата стават по-малко активни, така че кожата изсъхва по-бързо, става по-чувствителна и податлива на раздразнения и бръчки. Хидратиращият крем служи за поддържане на еластичността и здравето на кожата. Това, което може би не сте знаели, когато става дума за грижа и защита на кожата с редовна хидратация, е, че трябва да нанесете овлажнител в рамките на три минути след душ или измиване, така че влагата да бъде „заключена“ и да проникне в по-дълбоките слоеве на кожата. .

Пушенето е наистина лошо за вашата кожа

Освен че вреди на здравето на сърцето и белите дробове, тютюнопушенето се отразява зле и на кожата. Никотинът и другите съставки предизвикват стрес в клетките на кожата и свиване на кръвоносните съдове, което с течение на времето може да доведе до тяхното намаляване и лошо кръвообращение на кожата, което се отразява в отпуснатост, сухота и преждевременно стареене на кожата. Освен това пушачите имат по-висок риск от инфекции, тъй като кожните наранявания заздравяват по-трудно.

Акнето не е хигиенен проблем

Ако имате акне и смятате, че не миете лицето си достатъчно, може да се наложи да преосмислите рутинната си грижа за кожата. Акнето се причинява най-вече от генетиката и хормоните и фактът, че се появява няма нищо общо с хигиената или колко често се миете. Грижата и защитата на склонната към акне кожа включва антибактериални агенти като бензоил пероксид и адапален и ретиноид, които гарантират, че порите остават чисти и отворени и намаляват активността на мастните жлези.

Кои продукти за грижа за кожата не трябва да се смесват?

Не стискайте пъпките 

Трябва да се преборите с желанието да изстискате пъпка веднага щом я забележите. Вместо да притискате раната и да рискувате да влошите възпалението и да разпространите инфекцията, нанесете крем с бензоил пероксид, който ще успокои възпалението с антибактериалния си ефект.

Използвайте локални антиоксиданти

Кожата е изложена на замърсители всеки ден, независимо дали сме в домовете, офисите или навън. Органичните съединения, тежките метали, газообразните замърсители и компонентите на озоновия слой имат пряк ефект върху нашата кожна бариера.

Замърсителите на въздуха могат да повлияят на преждевременното стареене на кожата, акнето, косопада, могат да влошат възпалителни заболявания като екзема и псориазис и да играят роля в развитието на рак. Ето защо ежедневната грижа и защита на кожата трябва да включва локално антиоксидантно действие, тоест овлажняващи кремове, съдържащи витамини С и Е, които предпазват кожата от оксидативно увреждане.

Изберете продукти за грижа за кожата без парфюми

Душ-геловете и другите продукти за грижа за кожата ни привличат с прекрасния си аромат, но това означава, че съдържат парфюми, които могат да имат вредното въздействие на изсушаване на кожата, която става по-податлива на алергии, раздразнения и сухота. Вместо продукти с атрактивен аромат, изберете такива без аромат, включително перилен препарат и натурален сапун за баня.

Грижа и защита на скалпа - грешки при използването на етерични масла

Използването на етерични масла, като масло от чаено дърво или арган, е тенденция от известно време. Но въпреки че имат редица предимства, като намаляване на възпалението и по-добро заздравяване на кожата, те не трябва да се използват за грижа за скалпа. Маслата всъщност не възстановяват кожната ни бариера и ако ги нанесете върху скалпа, те ще останат на повърхността на кожата и ще влошат пърхота, акнето и розацеята. Грижата и защитата на скалпа се извършва с меки или специализирани шампоани и специални продукти – не втривайте маслото в скалпа, а го нанасяйте само в краищата на косата.

Грижа и защита на кожата с натурални продукти

Има огромно количество атрактивни продукти за грижа за кожата, така че може да е трудно да решите кое е най-доброто за вас. Но грижата и защитата на кожата има едно златно правило – залагайте на нежни и меки продукти, които са натурални, тоест не съдържат допълнителни аромати и консерванти. Искате възможно най-чист и естествен продукт, независимо дали е овлажняващ, почистващ или слънцезащитен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Жените от тези зодии са магнит за богати мъже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com