Най-лошият избор: 5 грешки при съчетаването на храна и вино, които ще развалят вечерята ви

776
Най-лошият избор: 5 грешки при съчетаването на храна и вино, които ще развалят вечерята ви
Снимка: iStock

Когато подреждате масата за всеки празник или вечеря, не забравяйте, че не всички вина ще се съчетаят с това, което приготвяте. Марио Колесанти, директор маркетинг и продажби в международната платформа за инвестиции във вино, разказва за това как да коригирате грешките при съчетаването на вина и различни ястия, както и ще даде някои съвети за избора на идеалното вино.

Вкусовата гама на всеки продукт или ястие е индивидуална, както и виното. Някои комбинации дават незабравим послевкус, което не може да се каже за други. Нека да видим с какво е по-добре да не комбинирате вино и ако го комбинирате, е правилно.

Най-странните комбинации от храни, които хората по света обожават - не са за всеки!

Черен шоколад и танинови вина

Сухите червени вина като каберне, бургундско и бордо, подобно на черния шоколад, съдържат танини, които допълват пикантните ястия. Въпреки това, когато се комбинират помежду си, те създават неприятен горчив вкус. Въпреки това, ако наистина искате да се „сприятелите“ с шоколад и вино, не се притеснявайте - за щастие има изключения при комбинирането на тези два продукта. Например червените вина в стил порт се съчетават добре с черен шоколад.

Сурови зеленчуци и всяко вино

Суровите зеленчуци не вървят добре с виното, независимо от вида му, което ще бъде голямо разочарование за тези, които се придържат към вегетарианска или суровоядска диета. Ястие, приготвено от пресни зеленчуци, в комбинация с вино, дава горчив послевкус поради голямото количество серни съединения, така че броколи, аспержи, спанак, зеле и брюкселско зеле се сервират най-добре с някои ярки добавки - това може да бъде сметана, различни сосове или сирена. В този случай белите или розовите вина са идеални за тях.

Яйца и всяко вино

Вареното яйце е катастрофа за вината, по-добре е да не се занимавате с такива експерименти. Яйчният жълтък по своята същност не върви добре с вино. Жълтъкът или потиска вкуса на виното, или добавя неприятен метален оттенък. Ако сте естествен гурман и сте готови да експериментирате, опитайте яйчени закуски с бели вина (шардоне, небиоло) или розе.

Кисели горски плодове, плодове и всяко вино

Лимони, ананаси, райска ябълка, зелени ябълки, нарове, червени боровинки, боровинки, както и сосове, приготвени на тяхна основа, не придават на виното най-добрия нюанс и затова е по-добре да дадете предпочитание на други плодове и да изберете правилното вино за тях. Така пенливите бели и сладки вина, например Мускат, се съчетават добре със сладки горски плодове, а ябълките и крушите се съчетават добре с полусладки бели вина. Сухите вина, например Совиньон Блан, се съчетават добре с банани и сушени плодове.

Кои вредни комбинации храни ядем всекидневно?

Мазна риба и таниново вино

Танинът, намиращ се в червените вина и мазнините, всъщност си противодействат доста добре, така че може да изглежда, че мазната риба като сьомгата трябва да се комбинира добре с червено вино. Причината да не работи по този начин е, че танинът във виното и мазнината в рибата се компенсират взаимно, оставяйки вкус на риба в устата.

Но не се притеснявайте, мазната риба върви добре с вина с висока киселинност, като пенливи или бели вина.

Как да изберете идеалното вино?

Запознайте се с вашите предпочитания

Чудили ли сте се някога защо някои хора са привлечени от солени храни, докато други са привлечени от сладки храни? Защо някои хора предпочитат да пият само леко сладки, леки бели вина, докато други се наслаждават на най-тежките и богати червени вина? Всички предпочитания често се определят от броя на вкусовите рецептори на небцето.

Броят и местоположението на вкусовите рецептори варира значително, така че не е изненадващо, че всички възприемаме храната и виното по различен начин. Въпросът е да се доверите на вкуса си. Ако не харесвате определена комбинация от храна и вино, никой сомелиер няма да ви убеди в противното.

Анализирайте как различните храни влияят на вкуса на виното

Представете си, че си миете зъбите и след това веднага пиете малко портокалов сок. Има странен и невероятно кисел вкус. Въпросът е, че портокаловият сок не се е променил, а пастата за зъби е променила възприятието ви за портокалов сок. Същото се случва, когато опитате вино веднага след като сте опитали храна с високо съдържание на сол, киселинност, захар, мазнини или черен пипер.

Научете традиционните съчетания на вино и храна

Солената пържола рибай и киселото Бароло работят добре за повечето хора, защото комбинацията от сол и мазнина в пържолата изглажда танините, правейки виното по-гладко и меко. Мускат или шампанско са класическа комбинация за стриди, тъй като високата киселинност на виното се смекчава от остър лимонов сок или оцет, който придружава стридите.

Важно е да разберете, че предпочитанията на всеки са различни. Дори и за най-несъвместимите продукти винаги ще има любител, който ще похвали гъвкавостта на вкусовата палитра. И когато съчетавате алкохол с вашето празнично меню, придържайте се към правилата и обърнете внимание на исканията на гостите – по този начин ще бъде по-вероятно да угодите на всички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com