Най-опасните животни в България - ето кои са те

10072
Най-опасните животни в България - ето кои са те
Снимка: iStock

Едно от опасните животни, които обитават България е вълкът. Вълците са в глутници и ловуват заедно в своята територия, а вълците единаци се хранят с по-дребни животни. Вълкът се нуждае от 1,5–5 kg месо на ден, за да оцелее, но тъй като не винаги има възможност да се храни всеки ден, може да изяде до 10 kg наведнъж. Вълкът напада дворове с домашни животни – овце, агнета, кокошки, кози и други.

В България се среща и Черен паяк. Едно от опасните животни в страната. Отровата му е в пъти по-отровна от тази на гърмящата змия. Често ухапването завършва със смърт. Разпространен е на юг в България – по планините Странджа, Сакар и други по-високи места. През летните месеци, черният паяк се придвижва и на север по българските земи. Живее в равнинните места –  нивите, ливадите, стърнищата и особено в затревени необработени земи, угари, неизчистени дворове. Може да бъде намерен в навесите, оборите и даже в жилищата на хората. Той е нощно животно. Женските са опасни за хората и за множество домашни животни.

Топ 10 на най-опасните животни в света

Кафявата мечка живее в горски местности. Въпpeки чe изглeждa тромава, на кратки разстояния може да тича със скорост 45 километра в час. Живее поединично, рядко на двойки. Има добродушен вид, но е непредвидима — може много бързо да изпадне в ярост. Теглото на възрастния индивид е между 100 и 350кг. Дължината на тялото е 1,50 – 2,50 м. В България, кафявата мечка е застрашен вид и е поставена под закрила.

Пепелянката се среща в цяла България до 1450 m надморска височина. Изключение правят някои високи полета в западната част на страната, макар, че присъства по съседните планински склонове. Пепелянката предпочита открити, каменисти, слънчеви места, обрасли с висока тревиста растителност, папрати, храсталаци и обикновено с достатъчно подземни дупки за укрития. Отровата на пепелянките е сравнително токсична, но се променя с времето и при различните популации. Тя има както протеолитични, така и невротоксични компоненти, като съдържа и хемотоксини с кръвосъсирващи свойства, подобни и също толкова силни, колкото тези в отровата на гърмящите змии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com