Най-популярните алкохолни напитки в света

6515
Най-популярните алкохолни напитки в света
Снимка: iStock/Guliver

Днес съществуват хиляди видове алкохолни напитки: силни, по-слаби, сладки и горчиви. Ето най-популярните алкохолни напитки в света:

1. УИСКИ

Едва ли е изненада коя напитка е начело на класацията. Уиски се получава от ферментация на зърнени култури като царевица, ръж, пшеница и ечемик, задължително отлежали в дървени бъчви. Няма точни данни кога се появява това питие. И до днес шотландци и ирландци спорят коя от двете страни е родината на уискито. Смята се, че християнски ирландски монаси дошли в Шотландия да проповядват Евангелието, а заедно с това пренесли и изкуството на дестилация на уиски.

Най-продаваната марка уиски днес е Джак Даниелс", САЩ, а най-скъпите марки са Macallan и Dalmore, Шотландия.

2. ШАМПАНСКО

Всъщност видът на тази алкохолна напитка е „пенливо вино“. Става популярно под името „шампанско“, защото се произвежда в Шампан, Франция. Шампанското е било любима напитка на френските крале. Днес марката „шампанско“ е защитена и с нея могат да се наричат само пенливи вина, произведени от лозя от провинция Шампан. Днес в Шампан се произвеждат над 200 милиона бутилки на ден. Произвежда се от 3 сорта грозде: шардоне, пино ноар и пино мьоние.

Най-продаваното шампанско в света днес е „Мое Шандон“, а най-скъпите марки са Перно Рикар" и Дом Периньон".


3. РОМ

Родината на рома са Карибите. Произвежда се от сока на захарната тръстика, тръстиков сироп и други остатъчни продукти. Историята на рома се свързва с времето на Христофор Колумб, чийто екипаж носи захарната тръстика, от която се произвежда ром. Заселниците на Карибите пиели ром, защото смятали, че лекува болести, които идват от тропическия климат. Превърнал се в любима напитка на моряците.Днес ром се произвежда основно в страните от Карибския басейн: ромът от Ямайка е тъмен и плътен, а този от Пуерто Рико бял и бистър.

Какво разкрива любимият алкохол на жената за нейния характер?

Любимият алкохол на жената издава много за нейния характер. Шампанско Шампанското е предпочитано от кокетните дами. Те нямат нищо про...

Най-продаваният ром днес безспорно е „Хавана клуб“, който се произвежда в Куба и Пуерто Рико.

4. ВОДКА

Водката се състои основно от вода и етилов спирт, оттук идва и името от „вода“. Водка се произвежда от ечемик, ръж, пшеница, картофи. Появява се най-напред в Русия в края на 14-ти век, а през 15-ти век и в Полша. Руската технология е за дестилация на спирт от пшеница, в Беларус - от ръж, а в Полша – от картофи. Една от най-известните марки водка е „Смирноф“, която се появила в Америка през 1930 г. от семейство Смирнови, емигранти от Русия.

Изненадващо, но най-продаваната марка водка днес е Grey Goose, Франция. Една от най-скъпите водки е „Русо-Балтик“, Русия с интересен дизайн на бутилката: във форма на радиаторна решетка на рядък автомобил.

5. ТЕКИЛА

Още древното индианско племе ацтеки произвежда ферментирал сок от растението агаве, наподобяващо кактус. Това се случва в малкото градче Текила, Мексико. Ацтеките използвали напитката по време на обреди. Днес текилата продължава са се произвежда от сърцевината на агаве. От 7 кг агаве се получава около 1 литър текила. Сърцевината на растението се обработва термично и скорбялата се изменя в захар, смесва се с мая, за да ферментира, поставя се в дървени каци и отлежава повече от 3 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com