Най-самотните хора на всички времена

6964
Най-самотните хора на всички времена
Снимка: Alexander Frank Lydon / CC-BY-SA-3.0

Всички са чували за шотландеца Александър Селкирк – прототипа на Робинзон Крузо, който прекарал 4 години и 4 месеца на необитаемия остров Мас-а-Тиера в Тихия океан. Но в историята са известни и други самотници.

Фернао Лопеш. Португалският благородник Фернао Лопеш, живял през ХVІ век, първоначално се „отличил“ с това, че докато воювал в Гоа (Индия), предал родината си и минал на страната на неприятеля. Приел исляма и се оженил за местна девойка. По-късно португалците изтласкали враговете, а на предателя Лопеш отрязали ушите, носа, дясната ръка и палеца на лявата ръка. На връщане за Португалия нещастникът скочил от кораба и се скрил на необитаемия остров Света Елена в Атлантическия океан – същия, където след време бил заточен Наполеон. Фернао живял сам около 10 години, преди да се завърне в родината си. Трогнат от неговата история, папата му опростил греха на вероотстъпничеството и го помолил да каже едно свое желание. Фернао искал само едно: да го върнат на остров Света Елена. Там той живял в пълна самота още 20 години – до 1545 г.

Отшелник 40 години живее край „Езерото на смъртта“, след като преживял побой (ВИДЕО)

Британски отшелник, прекарал в самота около 40 години, разказва за причините на своята изолация. 74-годишният Кен Смит живял почти 40 ...

Алфред Уордън. Този член на екипажа на „Аполо-15“, определено е бил най-изолираният човек в историята, макар и за кратко. Когато колегите му слезли на повърхността на Луната, той останал на нейната орбита съвсем сам. В един момент Алфред бил на разстояние 3600 км от партньорите си, да не говорим за 390 000 км от всички земляни.

Маргарита дьо Ла Рок. Тази френска благородничка от ХVІ век живяла на остров, наречен Островът на Демоните, в продължение на няколко години. Тя се озовала там вследствие интригите на свой роднина, който не пожелал да дели наследство с нея. Според други източници, била оставена на острова, понеже забременяла от пътник на кораба, с който плавала. Така или иначе, Маргарита останала сама заедно с любовника си, слугинята и с роденото по-късно дете. Скоро всички, с изключение на Маргарита, умрели, вследствие на което тя живяла в пълна самота още около 2 години. Минаващи наблизо рибари й помогнали да се завърне у дома.

Неизвестен амазонски индианец. През 1996 г. бразилските власти съобщили за индианец, обитаващ джунглата. Както се оказало по-късно, той живеел в пълна самота, тоест, извън всяко племе. Избягвал контакти с хората и щом някой искал да се приближи до него, използвал лък със стрели и бягал дълбоко навътре в джунглата. Може би този индианец продължава да живее сам и днес.

Том Нийл. Този човек е известен с това, че слязъл доброволно на необитаемия атол Суворов, разположен в Тихия океан. Освен храна, заедно с него имало и 2 котки. След като живял тук няколко години, той бил принуден да се върне у дома за лечение на гърба и поради лошо здраве. Но така и не успял да се адаптира към живота с хора. Интересен факт е, че много се дразнел от такива привични неща като часовници и панталони. През 1967 г. мъжът се завърнал на атола, където живял сам в продължение на 10 години, докато не починал от рак на стомаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com