Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-силните молитви, които трябва да прочетете на Възнесение Господне

13 юни 2024, 08:31 часа

В навечерието и на Възнесение Господне в църквите се провеждат празнични служби, на които вярващите се събират за съвместна молитва. На този ден обикновено хората си спомнят своите починали близки и им отдават почит. Тази година Възнесение Господне, известно още като Спасовден, се чества на 13 юни.

Как да четем молитви на Възнесение Господне?

По-добре е да четете молитви за Възнесението, като държите запалена свещ пред иконата. Най-важното е думите и мислите, изразени в молитвите, да идват от открито сърце. Днес се препоръчва да се молите в мълчание сутринта преди хранене.

Голям празник иде на 13 юни, спазват се редица обичаи

Молитви за Възнесение Господне

Всемогъщи Боже, изпълни ни със свята радост и искрена благодарност, защото възнесението на Христос, Твоя Син, е нашата хвала и ражда надеждата, че славата, която заобикаля Духа, също ще стане с участие на Тялото, чрез Христос нашия Господ. Амин!

***

Всемогъщи Боже, направи така, че като днес изповядваме възнесението на небето на Твоя Син, нашия Изкупител, в мислите си постоянно да живеем с Него в небето. Който живее и царува с Тебе в единството на Светия Дух, Бог, до вечни векове.

***

Господи, ела ми на помощ. Господи, позволи ми да ти се помоля. Слава на Отца и Сина и Светия Дух, винаги и завинаги! Амин!

***

Призоваваме те, Свети Дух, какво е равно в Бога на Отца и греха: Ела при нас, напълни сърцата ни. Твоите ласки са животворна светлина. Нека любовта ти гори с огън. И обхваща хората по целия свят. Дай ни Отца да познаем чрез Теб и Сина - Господ, Създателя, чрез несломима вяра. Амин!

***

На Господа дължа слава! Празнувам неговото Възнесение! Божият син откупи греха на човечеството и света в тежки мъки. Нека приемем този светъл дар. На Бог Отец, също и на греха, които са едно със Светия Дух. Нека Господи, никога повече не умреш и да живееш вечно в нашите сърца. Дай ни Боже, здраве, мир и упование в теб! Амин!

Традиции и обичаи на Спасовден

На този ден празнуват всички с имената Спас, Спасиана, Спасимира и производните им. Той е професионален празник на хлебари, цветари и хотелиери. Забранено е извършването на всякаква домакинска и полска работа. Приготвя се пищна трапеза. 

Един от обичаите е свързан с молебени за дъжд и предпазване от градушки. 

На този ден се отдава почит на мъртвите - ходи се на гробището и се раздава храна. Счита се, че днес душите им се прибират отново в Отвъдното, след като са излезли от там преди Великден.

Спасовден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес