Накисването на кайсиевите ядки подобрява значително вкуса им - ето защо!

1578
Накисването на кайсиевите ядки подобрява значително вкуса им - ето защо!
Снимка: Pixabay

Навярно всекиму е известно, че кайсиите са както много вкусни, така и твърде полезни за здравето. Д-р Тамара Рау разказва за тях. 

Сушените кайсиеви ядки също са популярни. Въпреки, че повечето кайсиеви ядки са природно сладки, някои може да съдържат високи нива на естествения токсин амигдалин (витамин В17). Ако се консумира в големи количества, това съединение може да провокира отравяне с цианид. Как при оглед можете да разберете разликата между горчиви и сладки кайсиеви ядки?

Вкус

Горчивите съдържат високи нива на амигдалин, още популярен като витамин B17. След дълга селекция неговата концентрация в сладките кайсиеви ядки е по-малко от една хилядна, отколкото тази в горчивите, затова може да се ядат - но не се препоръчва да се ядат много наведнъж.

Токсичността на горчивите ядки се дължи на циановодородната киселина, отделена по време на хидролизата на амигдалина. Това вещество може да отдели цианид, след като бъде изядено. Прекомерната консумация на горчиви ядки може да предизвика остри токсични симптоми като замаяност, главоболие, ускорен пулс, гърчове, стомашно разстройство, бавен сърдечен ритъм, загуба на съзнание и кома. В резултат на това специалистите препоръчват възрастните да не ядат повече от три горчиви ядки на ден, а децата не повече от половин ядка.

Ядката от кайсия е много полезна за хора с тези проблеми

Външен вид

На външен вид си приличат. Горчивите ядки са малки, с форма на сърце, около 1 см в диаметър; с тъмно-жълта или червеникаво-кафява ципа и фини линии.

Сладките ядки също са с форма на сърце, но малко по-големи от горчивите. Дъното им е тъпо и заоблено. Ципата им е бледожълта и дебела с по-плътни линии.

Химичен състав

Разлика между сладките и горчивите кайсиеви ядки има и в техния химичен състав. Въпреки че и двата вида са годни за консумиране, горчивите кайсиеви ядки все пак не е препоръчително да се ядат. Съдържанието на амигдалин в една сладка кайсиева ядка ​​е много ниско - 0,11%, а съдържанието на циановодородна киселина е само 0,0067% и нейната токсичност може да бъде пренебрегната.

Обаче съдържанието на амигдалин в горчива кайсиева ядка ​​е 2- 4%, а съдържанието на циановодородна киселина - 0,17%. Отделен е въпросът, че амигдалинът може да допринесе много ползи за човешкия организъм – но само под наблюдение на лекар.

Фармакологичен ефект

Кайсиевите ядки съдържат незаменими мастни киселини, които помагат против сърдечните неразположения и подобряват психичното здраве. Ако човек приема малко количество горчиви кайсиеви ядки, амигдалинът може да бъде разграден и да образува следи от циановодородна киселина, която може да инхибира дихателния център, като потиска кашлицата и облекчава астмата.

Кайсиевите ядки – за кого са полезни и за кого вредни

Ако обаче ядете твърде много от тях, ще развиете отравяне с цианид. Симптомите представляват трудно дишане, слабост, объркване и дори загуба на съзнание. Хора, консумирали големи количества, може да почувстват сериозни странични ефекти.

Като здравословна храна сладките кайсиеви ядки могат не само ефективно да контролират нивата на холестерола в човешкото тяло, но и да намалят значително рисковете за сърдечни заболявания и различни хронични заболявания. Но не е препоръчително да се ядат твърде много наведнъж.

Как да премахнете от горчивите ядки техния немного приятен вкус?

Горчивите кайсиеви ядки се срещали често древните Китай и Индия, където ги използвали за приготвяне на печива, конфитюри и напитки.Там имат доста опит в това как да премахнат горчивината. Най-лесният начин е да се накиснат в топла вода при 50-60 градуса в продължение на пет дни, като сменяте водата два пъти на ден. Или накиснете горчивите кайсиеви ядки в леко кисела вода с pH=5 до 6. След 3 дни горчивият вкус изчезва.

Внимание! Статията предоставя само информация без указания. Редовно се допитвайте до специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com