НЕ четете етикетите си внимателно в супермаркета – ЕТО какви грешки допускате

3224
НЕ четете етикетите си внимателно в супермаркета – ЕТО какви грешки допускате
Снимка: iStock

Как да четем етикетите за хранителните стойности правилно

Когато се взирате в етикет за храна или хранителна стойност в супермаркета, може да е невероятно да разгледате продукта и фактите за хранителните стойности. Модните думи като „свободно отглеждане“, „изцяло естествено“ или „без мазнини“ звучат като здравословен избор – понякога са, но понякога са и подвеждащи. Истината е, че някои хранителни компании ще изберат да подчертаят една или две съставки, за да убедят вас – потребителя да закупите продукта и да се надяваме, че няма да прочетете останалите съставки. Това прави етикетите на храните объркващи и подвеждащи.

Какво причинява ЗАХАРТА на вашето тяло и неговото здраве

Предполагате, че продуктите без мазнини и захар са здравословни

В зависимост от вашите хранителни нужди, намаляването на захарта или мазнините може да ви помогне да постигнете целите си за здравето. Но бъдете внимателни: продуктите с намалено съдържание на мазнини са склонни да съдържат допълнителен натрий или захар, а по-ниската захар често означава повече мазнини или сол. Каквото и да извадят, те обикновено добавят нещо друго, за да добавят вкус. Освен това може да се окажете по-доволни от пълномаслен продукт.

Не отбелязвате размера на порцията

Когато се прибирате с торба с чипс, може да надхвърлите препоръчителния размер на порция, което означава, че ядете повече калории и мазнини, отколкото сте предполагали. За лесен трик без мярка, отбележете броя на порциите в опаковка, след което да погледнете колко би била една порция, като половината от двупорционен плик. Бъдете особено внимателни с опаковките, които изглеждат като една порция. Дори с малки предмети като бонбони е важно да видите колко порции са в ръката ви. Само защото може да се побере в ръката ви или можете да го изядете на един път, не означава, че отговаря на една порция по хранителна стойност.

Мислите, че „изцяло естествено“ и „органично“ са едно и също

Сертифицираните органични продукти са преминали през заявление и са били инспектирани от Министерството на земеделието, за да се увери, че отговарят на критериите – органичните растения не използват синтетични торове, пестициди и хербициди, а месото е от животни, които ядат органична храна и убежище не са им давани антибиотици или хормони. Етикетът „изцяло естествен“ обаче няма толкова строги указания. Изцяло естественото всъщност не означава много. Знаем, че според стандартите, това означава, че са минимално обработени, но до каква степен това „минимално“ означава за всеки производител може да е малко по-различно.

Мислите, че цялата захар е създадена еднаква

Разбира се, храни като мляко и плодове съдържат естествени захари, но също така идват пълни с други важни хранителни вещества. От друга страна, добавената захар като трапезна захар, царевичен сироп и мед са основно празни калории. Когато правите преценка за твърде много или твърде малко захар, това е измамно. Трябва да погледнете действителните съставки в продукта. Ако захарта е посочена в първата половина на съставките, можете да се обзаложите, че ще осигури голям калоричен удар, но захарта в последната половина не е толкова важна.

Какво издава езикът ви за вашето здраве

Мислите, че „направено с истински плодове“ е в основата на продукта но…

Продукт, който твърди, че е „направен от истински плодове“, наистина съдържа плодове, но това не означава, че не може да включва и добавени захари или изкуствен аромат. Може да пише „направено с истински плодове“ и истински плодове са включени в този продукт, но това не означава, че няма други неща. Все още искате да проверите списъка със съставките и да видите какво още има.

Източник: Reader's Digest

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com