Какво причинява ЗАХАРТА на вашето тяло и неговото здраве

9016
Какво причинява ЗАХАРТА на вашето тяло и неговото здраве
Снимка: iStock/Guliver

Твърде много захар може да съкрати живота ви

Нека бъдем ясни: лакомството от време на време е напълно приемливо. Въпреки това ежедневната консумация на добавена захар може да има доста значително отрицателно въздействие върху здравните резултати. Проучване, публикувано в American Journal of Public Health, установи, че пиенето на подсладена със захар газирана напитка дневно е свързано с еквивалента на 4,6 години клетъчно стареене, същото като пушенето на цигари - и това стареене на клетките преди е било свързано с по-кратък човешки живот. Нещата, които се случват с тялото ви, когато спрете да ядете захар, от друга страна, са полезни за вашето здраве.

Признаците, че консумирате ПРЕКАЛЕНО МАЛКО захар

Захарта, винаги се е считала за един от най-вредните продукти за здравето на човека. Прекомерната й консумация води до редица заболяван...

Защо ви се хапва нещо сладко СЛЕД ядене

Захарта може да повиши инсулина ви

Един от непосредствените ефекти на захарта върху тялото е отделянето на повече инсулин, който регулира кръвната захар. Содата е най-големият виновник. Захарите в напитките се усвояват много бързо, което води до бързо повишаване на кръвната глюкоза и инсулин. С течение на времето това може да доведе до инсулинова резистентност, при която тялото се нуждае от все повече и повече инсулин, за да бъде ефективно. Естествено срещащите се захари, както в плодовете, нямат същите отрицателни ефекти, тъй като са съчетани с фибри, които спомагат за бавното усвояване.

Захарта ви кара да напълнявате

Вашето тяло се нуждае от малко захар за енергия, но останалата част се складира като мазнини. Не е шокиращо, че връзката на захарта с наддаването на тегло се отразява на вашето здраве. В редица проучвания добавените захари се свързват с наддаване на тегло и затлъстяване, което от своя страна води до повишен риск от диабет тип 2.  Това може да е свързано с нискостепенно възпаление, причинено от затлъстяване, както и инсулинова резистентност. Освен това, яденето на много добавена захар е свързано с увеличената обиколка на талията - мазнините по корема. Това е независим рисков фактор за сърдечни заболявания.

Захарта може да обърка сигналите на мозъка ви

Кога е добре да увеличим приема на захар и дали това е вредно

Вредна ли е захарта за здравето? Захарта се смята за враг на здравето и изключването ѝ от дневното меню е неизменна част от редица диет...

Въпреки че не е точно същото като лекарствата за пристрастяване, изследванията показват, че захарта е също толкова пристрастяваща като кофеина и никотина, според изследване, публикувано в Frontiers in Psychiatry - и яденето й може да доведе до глад, повишена толерантност към сладки храни. По същество ние тренираме мозъците си да харесват и да искат тези сладки на вкус храни и това може да доведе до повишена консумация. Захарта може да стимулира центровете за удоволствие на мозъка ви, подобно на начина, по който го правят наркотиците.

Вижте как захарта вреди на косата ви

Захарта може да ви остави все още гладни

Тъй като не получавате никакви истински хранителни вещества, когато ядете захар, все още може да се чувствате гладни. Освен това при сладките напитки калориите от захар в течна форма не се смятат за засищащи и хората не са в състояние да отчетат напълно калориите, които са били консумирани в течна форма с компенсаторно намаляване на калориите при следващи хранения. Така че може в крайна сметка да ядете повече калории като цяло.

Захарта може да накара мозъка ви да страда

Друга причина да ограничите приема на захар? Изследванията натрупват, че содата е вредна за мозъка ви, както и другите добавени захари. Диетата с високо съдържание на захар и мазнини нарушава редица функции на паметта, включително краткосрочната памет.

Продуктите, които намаляват желанието ни за сладко

Експертите обръщат внимание на факта, че желанието да се яде сладко може да се появи поради недохранване или изобилие от полуготови про...

Захарта може да повиши риска от депресия

Яденето на твърде много захар може да влоши депресията ви, според проучване върху жени след менопауза в American Journal of Clinical Nutrition. Високите нива на захар под формата на прости въглехидрати водят до скокове и сривове в нивата на глюкозата, което може да влоши настроението, да увеличи раздразнителността, възбудата, нередовния сън и да увеличи възпалението. Вместо това хапвайте постни протеини, сложни въглехидрати и храни с омега-3, фолиева киселина и витамини от група В.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com