Не дръжте да бъдете прекалено позитивни – допускането на отрицателни емоции може да ни научи на много

8711
Не дръжте да бъдете прекалено позитивни – допускането на отрицателни емоции може да ни научи на много
Снимка: iStock/Guliver

Попадането в ситуации на тежки емоции може да ви помогне да намерите пътя напред според освежаваща нова вълна от книги, казва Джейми Уотърс. Преди осем години, когато Уитни Гудман беше новоквалифициран терапевт, консултиращ пациенти с рак, й направи впечатление, че позитивното мислене е „много силно натрапвано“, както в нейната професия, така и в по-широката култура, като начин за справяне с нещата. Тя не беше убедена, че банални фрази като „Погледни нещата от добрата им страна!“ и "Всичко се случва с причина!" съдържаше отговорите за всеки, който се опитва да се ориентира в бъркотията в живота. Между нея, нейните приятели и нейните пациенти: „Всички ние си мислехме, че „Да бъдеш позитивен е единственият начин да преживееш всичко“, но наистина това ни караше да се чувстваме разединени и в крайна сметка по-зле“.

Австралийски учени гъделичкат плъхове за положителни емоции

Това остана с нея и през 2019 г. тя създаде акаунт в Инстаграм, @sitwithwhit, като тоник за вдъхновяващите захарни цитати, доминиращи в емисиите в социалните медии. Нейните публикации включват: „Понякога нещата са трудни, защото просто са трудни, а не защото си некомпетентен...“ и „Не е лошо да се оплакваш от нещо, за което си благодарен“. Това започна: „радикално честният“ психотерапевт от Маями и вече има повече от 500 000 последователи.

Тези 6 зодии винаги реагират твърде ЕМОЦИОНАЛНО, когато са под напрежение

Новата книга на Гудман, "Токсична позитивност", разширява това мислене, което критикува културата, ​​особено разпространена в САЩ и на Запад по-широко, която ни кара да вярваме, че оптимизмът винаги е най-добър. Тя проследява своите корени в САЩ до религията от 19-ти век, но тя е особено възходяща от 70-те години на миналия век, когато учените идентифицират щастието като крайна житейска цел и започват стриктно да изследват как да го постигнат. Съвсем наскоро, уелнес движението – религия за поколение агностици – видя фитнес и йога инструктори да проповядват за благодарност в позиция бърпи и наведено куче. Всички го практикуваме по някакъв начин. Когато утешаваме приятел, ние се превръщаме в упорити ловци. И ние заключваме собствените си трудни мисли в малки кутии в ъгъла на мозъка си, защото е неудобно да се справяме с тях и вярваме, че безмилостния оптимизъм е единственият път напред. Да бъдеш позитивен, казва Гудман, се е превърнало в „цел и задължение“.

Отмийте негативните емоции с вода

Токсичната позитивност е сред освежаващите нови вълни от книги, които се опитват да възстановят баланса, като подкрепят силата на „отрицателните“ емоции. Авторите им едва ли са банда мръсници, които се застъпват за това да бъдем нещастни. Но те са убедени, че отдаването, вместо потискането, на чувства, включително съжаление, тъга и страх, носи голяма полза. Пътят към добрия живот, виждате е постлан със сълзи и намръщени вежди, както и усмивки, и смях. „Мисля, че много хора, които се фокусират върху щастието и цялата позитивност на положителните емоции, объркват човешката психика“, казва Пол Блум, професор по психология в Йейл и автор на The Sweet Spot, който изследва защо някои хора търсят болезнини преживявания, като бягане на ултра маратони и гледане на филми на ужасите. „В добре изживян живот трябва да имате много по-малко отрицателни, отколкото положителни емоции, но не трябва да имате нула отрицателни емоции“, добавя Даниел Пинк, автор на „Силата на съжалението“. "Прогонването им е лоша стратегия."

Кои органи страдат от негативните емоции

Моментът на тези нови творби, които също включват подкаста на Хелън Ръсел (следвайки едноименната й книга) "Как да бъдем тъжни" не е случайно. Силните отрицателни емоции като страх, тревожност и тъга са естествен отговор на случващото се по света в момента и не трябва да ги отричаме. Тези автори искат да знаете, че „отрицателните“ емоции всъщност са полезни. Ръсел говори, че тъгата е емоция за „решаване на проблеми“. Изследвания от Университета на Нов Южен Уелс показват, че може да подобри вниманието ни към детайлите, да повиши постоянството, да насърчи щедростта и да ни направи по-благодарни за това, което имаме. „Това е емоцията, която ни помага да се свържем с другите“, добавя тя. „Ние сме по-добри, по-добри хора в някои отношения, когато сме тъжни".

Пет начина как да овладеем негативните си емоции бързо

По-трудно е да се аргументиратате за съжаление, което може да е най-злепочитаната емоция в света, но Pink е игра. От малки ни е казвано никога да не си губим енергията за съжаление. Фразата „No regrets“ е написана и татуирана върху ръце, брони и тениски. Очевидно всеки известен човек приемат за нещо странно живеенето без съжаление. Пинк казва, че разбираме всичко погрешно. „Татуировката „Без съжаление“ е като да имаш татуировка, на която пише „Без образование“, казва Пинк, който също е писал речи на Ал Гор, говорейки от Далас, Тексас. Той се заинтересува от тази тема, защото не можеше да се отърси от собствените си съжаления за факта, че докато беше студент, не беше любезен към съучениците си, изключени от обществени събития.

Човешкото лице изразява повече емоции, отколкото можем да осъзнаем

„Ако продължава да ме притеснява от месец, година или в този случай 20 години, това ми казва: „Хей, може да не го осъзнаваш, но ти пука за добротата“, казва той. „Съжаленията изясняват какво има значение за нас и ни учат как да се справим по-добре. Това е силата на тази емоция, ако се отнасяме правилно към нея." Проблемът? Не сме научени как ефективно да преживяваме тези трудни емоции. Добра отправна точка е да се запознаем с тези чувства, като ги признаем и помислим малко върху тях. Това изисква практика, казва Гудман. „Това може да включва научаване как влияят емоциите на тялото ви и как да ги наречете. Когато можем да дадем име на чувство, то го прави по-малко страшно. И когато нещо е познато, можем да разберем какво искаме да направим с него.

5 негативни емоции, които неусетно ни разболяват

Разказването на другите за това ни облекчава. Оплакването е напълно естествено, казва Гудман. И артикулирането му ни помага да определим точно какво ни притеснява, защото езикът превръща този „заплашителен облак“ в „нещо конкретно“, казва Пинк. Това разкриване може да бъде на приятел, терапевт или напълно непознат. В неговото проучване за съжаление 18 000 души анонимно споделят най-големите си съжаления, докато Ръсел предлага система „приятел“, при която сключвате взаимно споразумение с някого, за да говорите за притесненията си без прекъсване. (Забележка, ако утешавате приятел: слушайте и задавайте въпроси, вместо веднага да хвърляте клиширани фрази.)

3 негативни емоции, които водят до диабет

Следващата ви стъпка вероятно ще зависи от естеството и тежестта на емоцията. За да ни помогне да понесем тъгата, Ръсел препоръчва да бъдем сред природата. Културните занимания също могат да помогнат. „Звучи малко „хм...дали“, но има много проучвания за ефективността на терапията с четене и гледането на произведения на изкуството и как музиката може да промени настроенията ни“, казва тя. „Тъжната музика може да действа като спътник, когато се чувстваме тъжни, вместо да ни кара да се чувстваме смачкани. Мисля, че е освобождаващо, когато най-накрая се предадеш пред всичко това."

Отървете от тези 7 негативни емоции, за да имате здраве и късмет

Пинк, чийто подход е малко по-структуриран, прави разлика между съжаленията за действие (грешки, които сте извършили) и бездействие (възможности, които не са грабнали). И за двете трябва да се утешите със знанието, че всеки съжалява и да признаете, че това единствено нещо не ви определя. „Не гледайте на грешката си като Свети Петър пред портата, който дава окончателна присъда за вашата стойност“, казва той, а като „учител, който се опитва да ви инструктира“. Той препоръчва да излезете извън себе си и да обмислите какво бихте препоръчали на приятел да направи в подобна ситуация, независимо дали това е да се поправи за минали действия, да се възползвате от нова възможност или да се уверите, че няма да направите подобна грешка в бъдеще.

Как да управляваме страха и негативните емоции?

Най-важното е, че обработката на негативните емоции „всички трябва да се чувстват донякъде продуктивни в крайна сметка“, казва Гудман. Значение: вместо да се окажете в мърморене, докато чувствата завъртaт в цикъл, „колелата се въртят, вие създавате връзки, вие измисляте нещата“, казва тя. Това не означава, че трябва да спрете да се чувствате щастливи или да се правите на такива. „Понякога просто стигаш до място, където казваш: „Това беше наистина трудно и сега свърши или вече не се занимавам с това“, казва Гудман. „И ако ми хрумне отново, ще се справя с него.“

6 позитивни нагласи, които ще ви донесат успех във всичко

Отдаването на негативни мисли в крайна сметка трябва да ви остави с усещане за удовлетворение. Макар инстинктивно да мислим, че изпълването на дните ни само с радост и вълнение е мечтата, „ако искаме да живеем смислен и целенасочен живот, много болка ще бъде част от него“, казва Блум. „Това, което наистина искам, е хората да могат да се насладят на пълната гама от човешкото преживяване“, добавя Гудман. Въоръжени със знанието, че можете да го направите по методичен начин, не се страхувайте да пуснете тъмнината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com