Човешкото лице изразява повече емоции, отколкото можем да осъзнаем

8471
Човешкото лице изразява повече емоции, отколкото можем да осъзнаем
Снимка: IStock

Емоциите върху нашите лица са толкова разнообразни и богати, както и самите лица. Различни движения – като повдигнати вежди или отворена уста – могат да предават едновременно два различни типа информация, става ясно от публикация в Sciencealert.

Смръщеният нос може да предава както обща информация (например негативни емоции), така и определена емоционална категория (например тъга. Това се нарича подаване на мултиплексирани сигнали.

Родителите на успешните хора правят тези 6 неща

Думата „успех“ е трудна за дефиниране, защото за различните хора успехът  означава различни неща. Въпреки че в повече...

В новото изследване били събрани 100 доброволци и чрез сложна графична софтуерна платформа им били показвани различни лица, създадени от компютър. След това доброволците трябвало да запишат емоциите, които са изразявали тези лица.

„Това изследване е насочено към решаване на фундаменталния въпрос за това, как израженията на лицето решават сложната сигнална задача по предаване на емоционални съобщения – казва Рейчъл Джек от Глазгоуския университет във Великобритания. – Използвайки генерирани от компютър лица в съчетание със субективни реакции на човешкото възприятие и нови аналитични инструменти, ние показваме, че израженията на лицата могат да предават сложни комбинации от емоционална информация чрез мултиплексирани лицеви сигнали.“

Ето кои са шестте основни човешки емоции

Участниците в експеримента трябвало да поставят изображенията на лицата, които виждали, в една от шест категории, традиционно използвани за групиране на емоциите: щастие, изненада, страх, отвращение, гняв и тъга. Те също така трябвало да посочат дали върху тези лица е изразена някаква оценка, положителна или отрицателна, или как лицето е „активирано“.

Пет доказани начина как да сдържаме гнева си

Ако сте от хората, които се ядосвате много често и наистина искате да направите нещо по въпроса, то ние можем да ви помогнем. В тази ст...

Движенията на лицето, които комбинирали категория и измерение, след това били обозначени като мултиплексирани. От 42 различни движения на лицето – от затваряне на очите до спускане на челюстта – 26 получили мултиплексна оценка.

Това изследване повдига едновременно няколко интересни въпроса – не на последно място за това, как възприемаме емоциите, когато те се изразяват върху лицата на други хора. Качества като негативна окраска помагат ли ни да разпознаем категория емоции като тъга?

Изследователите се надяват в бъдеще да проведат мозъчно сканиране на участниците, за да изучат по-внимателно този въпрос. В края на краищата ние разчитаме на разшифроването на чуждите емоции, откакто съществува нашият вид, и заслугата за това е на нашия мозък.

Резултатите от изследването може да са полезни и в далечното бъдеще – за роботите и виртуалната реалност. „Тези резултати ще ни послужат в разработването на социален интерактивен изкуствен интелект, включително на социални роботи и цифрови аватари, за подобряване на техните сигнални възможности“, уточнява Джек.

3 причини, поради които не трябва да сдържате емоциите си

Ако сте от хората, които са свикнали да потискат своите емоциите, вероятно ще промените поведението си, след като прочетете тази статия...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com