Не е за вярване, но тези билки премахват СТРЕСА и напрежението

8761
Не е за вярване, но тези билки премахват СТРЕСА и напрежението
Снимка: https://pixabay.com

Адаптогени наричаме тези билки, които спомагат за набавянето на енергия и действат успокояващо при по-напрегнати състояния. Обикновено в такива ситуации прибягваме до напитки и храни от рода на шоколад и кафе, но пък защо да вредим допълнително на организма си, като можем да си набавим необходимата енергия от природата?

Адаптогените са тук именно за тази цел. Направените проучвания и изследвания доказват, че тези билки потискат хормоните на стреса – адреналин и кортизол, и стимулират тези на щастието – допамин, серотонин. Освен това, други проучвания сочат, че адаптогените имат и свойството да забавят процесите не стареене. 

Те спомагат да намалите стреса в ежедневието и да се заредите с много енергия, но трябва да споменем, че са силни билки с много активни съставки, затова е препоръчителна консултацията със специалист преди приема на която и да е от тях.

А сега нека видим кои са най-добрите адаптогени сред природните ни запаси:

Ашваганда

Кои са трите най-ценни билки за белия дроб?

Здравето на белия дроб е от ключово значение за цялостното здравословно състояние на организма. Липсата на пълноценно дишане е пагубно ...

Тази билка е доста популярна още преди векове в аюрведическата култура. Смята се, че тя спомага при заболявания като диабет, кожни заболявания, стомашно-чревен дискомфорт, ставни болки, умора и др. А освен това, ашваганда повишава енергията през деня и се бори със стресовите хормони. Проведени са изследвания за доказване ползите на ашваганда върху умората и стреса.

Тулси

Тулси е билка, която е популярна сред хората с наднормено тегло, тъй като тя взима участие в процесите за нормализиране на кръвната захар и лошия холестерол. Наред с тези качества, билката спомага и за заболявания и неразположения като болки в гърба и ставите, кожни заболявания, проблеми с отделителната и пикочната система, диария, астма, треска, артрит, кашлица, повръщане, лошо храносмилане, очни и кожни заболявания и т.н. – списъкът е дълъг, а за справянето с изброените проблеми може да помогне именно адаптогенът тулси.

Женшен

Женшенът пък е на почит от стотици години в източните култури. И има защо. Той спомага за нормализиране състояния като повишена кръвна захар, завишен холестерол, умора, проблеми с липидния профил и др. Билката редуцира възпаленията в тялото и участва в борбата с процесите на стареене.

Най-добрите билки за железен имунитет в сезона на гриповете!

Кои са най-добрите билки и природни продукти, подсилващи имунитета? Бъз Сиропът от бъз е много полезен. Той повишава имунитета и дейс...

Годжи бери

Годжи берито се смята за силен антиоксидант и дори за суперхрана, тъй като ползите му са всеобхватни. Спомага за детоксикирането на тялото, забавяне на стареенето, повишаване на енергията, редуциране на стреса, укрепване на органите в тялото и т.н.

Куркума

Куркумата използваме и за подправяне на доста храни, така че със сигурност не ни е непозната, но знаем ли за полезните й свойства? Противовъзпалителни, антиоксидантни, антистресови свойства са само част от дългия списък. Спомага за нормализиране нивата на кръвната захар, повишаване на енергията, намаляване на стреса и т.н.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com