Не мийте тези храни преди готвене

1150
Не мийте тези храни преди готвене
Снимка: iStock

Когато става въпрос за приготвяне на храна, хигиената е от изключителна важност. Измиването на плодове, зеленчуци и други съставки преди готвене е обичайна практика за отстраняване на мръсотията, пестицидите и потенциалните замърсители. Има обаче някои храни, които не трябва да се мият преди готвене, тъй като това може да повлияе отрицателно на техния вкус, текстура и цялостното кулинарно преживяване.

Гъби

Гъбите са като гъби и са склонни бързо да абсорбират вода, което ги прави кашави и воднисти, когато се мият. Вместо това използвайте влажна кърпа или хартиена кърпа, за да избършете внимателно всякакви замърсявания или остатъци.

Плодове

Деликатните плодове, като ягоди, малини и боровинки, имат високо съдържание на вода. Измиването им може да доведе до оводняване и загуба на естествената им сладост. Най-добре е да изплаквате горските плодове непосредствено преди консумация, за да запазите вкуса и текстурата им.

Домашни средства за почистване, които трябва да имате в дома си

Риба

Измиването на рибата преди готвене може да разпространи бактерии и да замърси кухненската мивка. Препоръчително е да подсушите рибата с хартиена кърпа и да отстраните всички видими люспи или примеси с помощта на нож или пинсета.

Пилешко месо

Измиването на суровото пилешко месо всъщност може да увеличи риска от кръстосано замърсяване, тъй като капките вода могат да разпространят бактерии върху кухненските повърхности. От съществено значение е пилето да се сготви добре, за да се отстранят всички налични вредни бактерии.

Яйца

Измиването на яйцата може да премахне защитния слой, известен като кутикула, който помага да се предотврати проникването на бактерии в черупката. Най-добре е да съхранявате яйцата в хладилник и да ги измивате непосредствено преди употреба, за да запазите тяхната безопасност.

Супер трик за почистване на загорели съдове

Макаронени изделия

Измиването на макаронените изделия след готвене може да премахне нишестето, което помага на соса да се придържа към юфката. Вместо това гответе макаронените изделия, докато станат ал денте, след което ги отцедете и ги залейте директно с желания сос.

Сушени бобови растения

Предварителното накисване на сушени бобови растения като боб и леща е често срещана практика за намаляване на времето за готвене. Препоръчително е обаче да не ги измивате преди накисване, тъй като това може да доведе до отмиване на ценни хранителни вещества.

Хляб

Измиването на хляба може да влоши структурата му и да го направи мокър. Ако трябва да отстраните замърсяванията, внимателно почистете повърхността с чиста четка за сладкиши или използвайте нож, за да отрежете засегнатия участък.

Въпреки че правилните техники за обработка на храните и готвене са от съществено значение за безопасността на храните, знанието за това кои храни да не се мият преди готвене може да помогне за запазване на техния вкус, текстура и хранителна стойност. Винаги следвайте конкретните указания и препоръки за различните съставки, за да си осигурите безопасно и приятно кулинарно преживяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 неща, които винаги забравяме преди почивка

Кои подправки са абсолютно задължителни за агнешкото?

9 трика за обогатяване на най-обикновения интериор

Какво се яде на Гергьовден по стара българска традиция?

77-годишната Шер с откровено признание защо излиза с много по-млади мъже (ВИДЕО)

86-годишен японец се ожени за първата си любов 60 години след раздялата (ВИДЕО)

Гениалността предавали ли се по наследство?

Как се пише: претекст или предтекст?

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com