Не всички знаят в коя планина е Банско – ето отговора

3998
Не всички знаят в коя планина е Банско – ето отговора
Снимка: България на длан

Банско – един от най-популярните и посещавани зимни ски курорти у нас, посрещащ жадните за снежни приключения гости от декември до април всяка година, дължи дългия си зимен ски сезон на планината, в чието подножие се намира. Алпийският характер на тази планина позволява не само създаване на благоприятни условия за практикуване на зимни спортове през цялата зима, а понякога и след първа пролет, но и придава на курорта усещането за почивка някъде далеч извън страната, поднасяйки гледки, които трудни биха били открити в останалите ски курорти.

Разположен близо до областния център Благоевград, Банско е сред най-предпочитаните зимни курорти у нас не само от български, но и от чуждестранни скиори професионалисти и любители. Знаем ли обаче коя е планината, приютила  града, украсила го с дивната си хубост и позволила му да бъде сред най-значимите ски курорти не само у нас?

В коя планина е Банско?

Едва ли има българин, който да не е чувал за Банско. Но къде се намира градът и в подножието на коя планина е Банско? Това е Пирин, който вдъхновява с алпийските си пейзажи, националния парк, носещ същото име, лечебните минерални извори и разбира се – със своя първенец връх Вихрен – един от най-високите у нас. Безспорно Пирин прави Банско по-популярен курорт и привлича посетители, но защо тогава не знаем много за него, а се вълнуваме по-активно от града?

Ски сезонът в Банско продължава до средата на април

Пирин – планината, дом на един от най-популярните ски  курорти у нас

Не е случайно, че траките някога са наричали Пирин Орбелус, което ще рече белоснежен. Причините за това са вечните, изрисувани като привидения в бяло, високи върхове, затрупани от сняг. Перин или Перун наричали славяните Пирин, а съвременното му име според запознатите е свързано с тракийската дума „перинтос“, която в превод ще рече скала.

Като втората по височина планина в страната, Пирин предлага не само изгледи, приличащи на шедьовър, сътворен от четката на велик художник, не само отлични условия за планински преходи, алпинизъм, почивка, забавление, отсядане в някоя от популярните хижи, разходка и допир до природата, но и за активно практикуване на зимни спортове.

Популярния ски курорт в подножието на Пирин привлича любителите на снежните забавления и прави Пирин по-посещавана родна планина, а условията, създадени в Банско, благодарение на Пирин, го превръщат в успешен ски курорт. Ето защо е неприемливо да не се знае в коя планина е Банско, щом тя е част от тайната на успеха и популярността му.

Банско като зимен курорт

Банско предлага разнообразие от писти с различно ниво на трудност, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали, удобни лифтове и всичко необходимо в областта на зимните спортове. Удобни места за настаняване за всеки вкус и джоб очакват своите гости, уютни и вкусни местенца за хапване ще очароват сетивата ви, не е пропуснат и нощният живот.

Запалените скиори могат да следят в реално време на специално създадения за градчето сайт отворените писти, обработените писти, картите, работно време на лифтове и съоръжения, места за настаняване и хапване, снежната покривка както в самия град, така и високо в Пирин – на Бъндеришка поляна и на Тодорка. Това улеснява планинарите и ски ентусиастите, тъй като им предоставя цялата нужна информация на едно място по достъпен начин.

Банско има позитивни нагласи и очаквания за новия зимен сезон

Банско – историята на едно вълшебно място

Знаете ли, че популярният днес ски курорт датира като селище от древни времена? Тук са оставили своите следи траки, римляни, византийци и славяни, а градът е не просто място за планински туризъм и практикуване на зимни спортове, но и за културен и исторически такъв, тъй като е богат на забележителности – тракийски надгробни могили, антични крепости и късносредновековните църкви очакват жадните за история туристи и предлагат различен начин да преоткриете популярния зимен курорт – като място за културен туризъм.

Банско е и роден дом на исторически личности, свързани с историята на България – Неофит Рилски, Паисий Хилендарски, Никола Вапцаров са само част от имената на велики българи, записали своето име завинаги в историята на страната ни.

В своята съвременна история се счита, че Банско окончателно се оформя като селище в периода IX-X век след обединяването на няколко махали. Реката в селището се превръща в подходящо място за развитие на редица занаяти, градът бележи своето естествено развитие. В началото малко селище, градът се отличава с бързи растеж и прогрес след 1912 година и се развива като културен, туристически и спортен център.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com