Нечовешките експерименти на Йозеф Менгеле

20841
Нечовешките експерименти на Йозеф Менгеле
Снимка: Public Domain

Ако питате кое е по-лошо нещо от това, което е ставало в човешката история – глад, бедствия или войни, то мнозина ще кажат смело Холокоста. Ако попитате кой е най-бруталният човек от времето на Холокоста, то вероятно ще чуете за Йозеф Менгеле. Известен и като "Ангелът на смъртта" или „Доктор Смърт“.

Менгеле провеждал най-ужасяващите експерименти, познати на човечеството, и ги прилагал над живи хора и главно над деца!

Колкото и брутално да ви прозвучат фактите по-долу, добре е всеки да ги знае и помни, за да не се стигне никога повече до такива прецеденти:

20 факта за "Ангела на смъртта" и зверствата по време на Втората световна война

Д-р Йозеф Менгеле учи медицина и антропология в университета в Мюнхен. По време на Втората световна война той е лекар в концлагера Аушвиц и офицер от SS. Ролята му била да решава кой от лагеристите да е брутално разстрелван или убиван в газова камера и кои да живее на принудителен труд.

Хората изпитвали ужас и страх от Менгеле

Няма как да е различно, всички се страхували от Ангела на смъртта. Те треперели пред думите му, а най-лошото било, че никой не си и представял кое може да е по-лошо от това да умреш.

Ние обаче веднага ви казваме:

„…да станеш обект на експерименти, провеждани от Йозеф Менгеле“...

Д-р Менгеле бил, меко казано, извратен и безпардонен. Той подлагал живи хора на брутално зверски експерименти в Аушвиц.

Йозеф Менгеле – история за "Ангела на смъртта"

Семейството на Менгеле било богато. Бащата се казвал Карл и бил предприемач, а бизнесът му се занимавал с производство на селскостопанска техника. По онова време в Германия Йозеф бил едно от богаташките чеда.

Менгеле станал отличен учен

Той защитил докторантура по антропология в университета в Мюнхен през 1935 г. Бил на 24 години. Имал интерес и към генетиката.

Йозеф Менгеле станал герой от войната

Той бил отдаден нацист и се присъединил към армията още щом взел докторската си степен. Щом войната избухнала, докторът бил изпратен на източния фронт за офицер срещу Червената армия от СССР. Взел медал за храброст при битка в Украйна, годината била 1941. Още година след това се прославил със спасяването от горящ танк на двама немски войници. Това му донесло дори повече поводи за отличия, сред които I клас Железен кръст. Уви, славата му на бойното поле приключила дотук. Бил ранен при сражение и така го обявили за „неспособен” да се бие. Върнали го в Германия.

Попада в Аушвиц

Изпращат го в Полша, в лагера на ужасите, където се сдобива с прякора "Ангела на смъртта". Там показва варварските си наклонности, чрез безпристрастно посочване на жертвите за брутално жестоките си експерименти.

Станал отговорник на ромите

Поставили го в началото за отговарящ за ромската общност. Тя била смятана от нацистите за нечиста. После му били дадени нови права, които включвали провеждане на експерименти с всички затворници от концлагера, които не били убивани с газови камери.

Избирал си внимателно хора за експериментите

Под стриктен надзор и подбор посочвал сред всеки новодошъл кой да бъде отреден в газовите камери и кой да бъде отделен за експерименти. Най-често в първата група попадали слаби, вяли, болни, а здравите, читавите и силни били подлагани на нечувани мъчения.

Убивал без капка човечност и състрадание

За разлика от останалите доктори, които не харесвали момента на селектиране, Йозеф Менгеле изпитвал неистово удоволствие. Това била най-приятната му част, в която сам определял кого и как ще измъчва.

Близнаците били на почит

Менгеле изпитвал изключително голям интерес към близнаци. Предполага се, че в Аушвиц е експериментирал с над 3000 близнаци двойки, от които само 200 оцелели.

Към децата имал специален подход

Към всички деца в лагера Менгеле показвал странно и ужасяващо поведение. Наричал себе си "чичо Менгеле" и много пъти примамвал децата с лакомства.

"Детска градина" в концлагера

Менгеле устроил т.нар. градина за децата преди 6-годишна възраст. Използвани били бараки, които били в много по-добро състояние от всичко друго в лагера. Там имало люлки, площадки, въртележки, дори децата за малко получавали по-добра храна. Така започнали първите експерименти над близнаци. Самите тях нацистът избирал от перона с пристигащи влакове.

Самоубийствата на колегите на Менгеле

Йозеф трябвало да има съучастници. Нямало как сам да провежда толкова много извратени изследвания. Колегите му все повече започнали да се самоубиват и затова бил принуден да използва евреи концлагеристи, които имат медицинско образование. Известни са немалко случаи на самоубийства от лекари, които не можели да участват в подобен вид варварски изследвания.

Отиде си последният оцелял войник от освободителите на Аушвиц

Давид Душман, последният оцелял войник, участвал в освобождението на нацисткия лагер на смъртта Аушвиц през 1945 г., почина на 98-годи...

Експериментите били, меко казано, нечовешки

Има данни от очевидци за инжектиране на болести в живи организми на хора; правене на операции по брутален начин и без упойка; преливане на кръв от заразени и много болни.

Много концлагеристи така и не се усъмнили в Менгеле

По данни от източници през лятото на 1945 г. по нареждане на нацисткия доктор били убити 14 близнаци, подложени преди това на дисекция. Често жертвите не разбирали, че Менгеле нарежда техните убийства, защото до последно той се държал с тях много добре, дори коректно. Заради това и оцелели от концлагера не повярвали на чутите след войната факти за извратеностите на Йозеф Менгеле.

Ужасяващи изследвания с очи

От личен интерес в експериментите на Менгеле били опитите с близнаци, но това не му пречело да помага и на други свои колеги, които се интересували от генетиката и цвета на очите на различните хора. За целта той с радост избирал за тях деца жертви, които били подлагани на опити с капване на капки, които водели до гноясване и загуба на зрението впоследствие. Проектите били дело на други учени от Института Кайзер Вилхелм.

Какво преживях в Аушвиц? Записките на 14-годишната Шайнди

Пролетта на 1944 г. 14-годишната Шайнди от Унгария е депортирана в концлагера Аушвиц. Почти цялото ѝ семейство е избито. С риск за живо...

Извратеностите и нечовешкото поведение нямали край

Режел, вливал, какво ли не в телата на жертвите си, ампутирал, правел дисекции на живо, дори съшивал две живи деца близнаци едно с друго, изрязвал и присаждал едни органи на други живи тела, докато телата не започнели да гният от раните. Използвал замразяващи камери, химикали и т.н., и т.н.

Извергът и изтезанията му нямали край

Потресаващите действия, които предприемал, потрисат света и до днес.

Дори след като приключила войната, Йозеф Менгеле не бил наказан. Когато го преследвали, за да го накажат за жестокостите, той успял да избяга в Латинска Америка. Там се укривал до края на живота си, като впоследствие получил параноични мисли, които го подтиквали все да бяга и да се крие. Смятал, че израелците го преследвали, за да го накажат за действията му в концлагера. Уви, дори смъртта му не била голямо изкуление за греховете му приживе. Удавил се във водите на Бразилия през 1979 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Смразяващият човешки атлас на нацисткия д-р Пернкопф (18+)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com