Ненадминатите засега рекорди на всички времена

3116
Ненадминатите засега рекорди на всички времена
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-високите мъж и жена на света

Има доста хора, които мнозина смятат за гиганти - но само един човек е официално признат за рекордьор. Най-високият човек, роден някога, чийто рекорд е записан от медицинска гледна точка, е Робърт Уодлоу. Той е роден в 1918 г. от родители със среден ръст и тежал 3.95 кг при раждането - но му било съдено да се издигне над останалото човечество с 2.72 метра. За съжаление живял едва 22 години. Починал в 1940 г. - патерицата, която използвал, разранила крака му и той развил сепсис, който се оказал фатален. Нямало симптоми, че ще спре да да расте, ако е живял повече.

Най-високата жена, известна някога, е Цзен Цзинлян от село Юцзян в китайската провинция Хунан. Към момента на смъртта си на 17-годишна възраст през 1982 г. височината й била 2.46 м. Тя започнала да расте необичайно още на 4 месеца. По време на четвъртия си рожден ден била висока 1.56 м. Този рекорден растеж е регистриран от Книгата на рекордите на „Гинес“ в номинацията „Най-високата жена, регистрирана някога“.

Световен рекорд на Гинес в България – изградиха най-голямата мозайка от бонбони (ВИДЕО)

Най-голямата офис-сграда в света

Ако хората се замислят за възможно най-голямата офис-сграда в цял свят, вероятно ще се сетят за небостъргачите, достигащи небето - но всъщност тя е висока едва 5 етажа. Естествено, височината няма значение - от гледна точка на офис-площи и персонал, важни са квадратните метри. Сградата, която поставила рекорда през 1955 г. и продължава да го държи до ден-днешен, е военното министерство на САЩ – Пентагонът, в град Вашингтон, окръг Колумбия. Общата му площ е над 613 000 квадратни метра. От тях над 343 000 квадратни метра представляват офис-площи, заемащи пет надземни и две подземни нива. Пентагонът има над три пъти повече пространство от небостъргача „Емпайър Стейт Билдинг“, който се намира в Ню Йорк. Многобройните му коридори се простират на 28 км - но поради петте концентрични пръстена, оформящи неговата конструкция, максималното време за ходене от една точка на сградата до друга е само малко повече от 7 минути. Колкото до персонала, в Пентагона работят едновременно над 31 000 души. Какво пък, ведомство с годишен бюджет, който надхвърля 700 милиарда долара, си заслужава сградата.

Рекордите на знаменитостите в "Гинес"

Най-касовият филм

През 2019 г. филмът „Отмъстители: Краят на играта“ (Avengers: Endgame) постави нов рекорд за филм с най-високи приходи, като измести „Аватар“ на Джеймс Камерън на второ място и спечели повече от 279 милиона долара.

Ако приходите се коригират спрямо инфлацията, филмът, който заема челно място, е на него още от 1939 г. „Отнесени от вихъра“ бил изключително популярен - като спечелил 10 награди „Оскар“ в 13 номинации. Филмът имал приходи от 390 милиона долара - коригирана спрямо инфлацията, през 2020 г. тази сума щеше да бъде 7.2 милиарда долара. Още по-впечатляващ е такъв критерий като брой на продадените билети. „Аватар“ продал 78.3 милиона билета. За „Отнесени от вихъра“ са продадени зашеметяващите 225.7 милиона билети, което не може да се сравни с нито един съвременен филм.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Напукани устни – как лесно можем да се справим с тях?

Жена заведе труп в клон на банка, за да изтегли заем

Чесън, пиле и още 4 продукта, които ще заличат бръчките от лицето ви и кожата ви ще заблести

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com