Непредсказуемостта при животните е подобна на тази при хората

35717
Непредсказуемостта при животните е подобна на тази при хората
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Всеки собственик на котка ще се закълне, че питомката му проявява характер. Данните от ново проучване потвърждават, че точно както при хората, непредсказуемостта е обичайна характеристика на поведението и на животните, съобщава сайтът Eurekalert, предаде БТА.

Известно е, че животните демонстрират индивидуални поведенчески различия, които собствениците на домашни любимци определят като проява на характер. Авторите на настоящото проучване от колежа Дийкин и университета на Нов Южен Уелс обаче отхвърлят досегашното схващане и обясняват, че някои индивидуални животни, точно като хората, са последователно по-непредсказуеми от други с течение на времето.

Малка игрива котка търси своя стопанин

Здравейте приятели, Тази малка красавица бе намерена плачеща и самотна вчера вечерта (28 октомври) до Военна болница. Момиченце е, ня...

Непредсказуемостта е известен, всепризнат и добре изучен поведенченски аспект при човека и се свързва с ученето, стареенето и някои болести, характеризиращи се с непостоянно поведение заради промени в мозъчните химикали. Като характеристика на животинско поведение обаче непредсказуемостта не е изследвана досега.

За целите на настоящото проучване авторите му са наблюдавали възрастни рибки гамбузия 132 дни. Изследователите са установили, че поведението на някои от тях логично е било по-предсказуемо в определен контекст в сравнение с това на други. Учените са наблюдавали, че индивидите се различават в средните им нива на активност, но и в непостоянството им по отношение на средната активност. Някои индивиди са били активни, други са били "по-мързеливи", някои са били постоянни в избраната активност, други - не. 

"Това, което ни показа изследването е, че рибите се различават в непредсказуемостта си и че са постоянни в това си поведение с течение на времето", казва Питър Биро от изследователския екип.

Учените допускат, че при животните непредсказуемостта е  форма на поведенческа гъвкавост, която улеснява ученето, или ги прави по-непредсказуеми за хищници.

Най-дебелият таралеж в Шотландия отслабна с диета

В Шотландия затлъстял таралеж загуби половината от теглото си с помощта на диета, предписана му от ветеринари, предаде БГНЕС. През ес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com