Неприятна миризма на дрехите след пране – как да се справим?

20464
Неприятна миризма на дрехите след пране – как да се справим?
Снимка: iStock/Guliver

Имали ли сте някога неприятна миризма на застой или мухъл, идващи от дрехите ви след пране ? Проблемът може да бъде решен, но първо трябва да намерите точната причина.

Има няколко начина да се отървете от лошата миризма:

1. Претоварване на пералнята

Ако барабанът е препълнен, прането може да не се измие добре. Следвайте инструкциите на машината за това колко дрехи може да побере и не препълвайте.

2. Прането е било в пералнята твърде дълго

Понякога се оказва, че по някаква причина прането не се изважда веднага от машината след измиване. Това обаче може да доведе до неприятна застояла миризма и ако се повтаря твърде често, може да доведе до образуване на мухъл върху уплътнението на гумения барабан. Опитайте се да извадите прането възможно най-скоро след края на програмата. Ако използвате опцията за отложен старт, винаги планирайте края на програмата в момент, когато можете да извадите дрехите си от машината веднага след пране. Ако оставите прането си в пералнята за дълго време и усетите неприятна миризма при отварянето му, нанесете няколко капки от любимото си етерично масло върху чиста кърпа от микрофибър и го поставете в дрехите си, за да изплакнете отново.

3. Плесен в пералнята

Ако прането редовно има неприятна миризма, дори ако се изважда веднага след края на цикъла на пране, вероятно има проблем с натрупване на мръсотия на различни места по самата машина. Това се slucvа, ако перете често при ниски температури, използвате твърде много омекотител, оставяте прането в пералнята за дълго време или уплътнението на вратата не се почиства редовно.

За да разрешите проблема си, вземете специален препарат, белина или бял препарат за пране и пуснете празна пералня на 90 градуса. Това ще помогне за премахването на мухъл от машинката за подстригване. Почиствайте редовно гуменото уплътнение.

Допълнителни съвети за чисто пране:

1. Пране на по-дълга програма - кратките програми при ниски температури понякога не са достатъчни, за да изплакнете добре дрехите и да премахнете неприятните миризми. Пране на спално бельо, чаршафи и кърпи на 60 градуса и дрехи на по-дълга програма. Използвайте половин чаша бял оцет вместо омекотител, за да помогнете за премахването на миризми и плесени от вашата перална машина.

2. Не затваряйте плътно вратата на барабана, когато пералната машина не работи, тъй като влагата остава вътре всеки път, когато я използвате, причинявайки образуването на мухъл и миризми. След като извадите дрехите си, оставете вратата отворена за половин час за да проветрите пералнята, а през останалото време, ако е възможно я оставете леко открехната.

3. Не събирайте мръсни дрехи в пералнята няколко дни преди да ги изперете. Използвайте кошницата за пране и поставете дрехите си в уреда непосредствено преди измиване. Почиствайте редовно контейнерите за прах.

Ако въпреки вашите най-добри усилия, миризмата продължава, потърсете специалист. Може да се наложи смяна на маркуча за мръсна вода. Понякога, след години употреба, върху него ще се натрупат мръсни отлагания и ще отделят неприятна миризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com