Нещата, които трябва да направите, преди да си вземете котка вкъщи

16352
Нещата, които трябва да направите, преди да си вземете котка вкъщи
Снимка: iStock

Поздравления: решили сте да имате коте! Разбира се, трябва да решите от къде да го вземете: от приятел, обява, от улицата... Но на -важното е да разберете дали вашият дом и вие самите сте готови за появата на коте в живота ви. Преди да го внесете в дома си, уверете се, че сте обхванали всички точки в тази статия. Котето е огромна отговорност за години напред.

1. Решете каква порода искате

В света има толкова много породи котки, че няма да е лесно да се вземе решение. Затова си задайте няколко важни въпроса, отговорите на които ще ви помогнат да направите избор. Колко часа на ден можете да прекарате с коте? Ще даде ли този домашен любимец потомство в бъдеще? Котката ще живее ли сама или с други животни? Каква дължина на котешка козина е приемлива за вас? С въпроса за избора на порода можете също да се свържете с вашия ветеринарен лекар, за да разберете предразположеността на породите към различни заболявания.

2. Разберете котето колко е голямо

Експертите смятат, че котето трябва да бъде отбито от майка си не по-рано от 12-13-седмична възраст. До тази възраст майка му ще го научи на основни житейски умения, включително самостоятелно хранене и използване на кутията за тоалетна.

3. Направете вашия дом готов да посрещне коте

Преди да вземете коте, уверете се, че всичко необходимо е подготвено предварително. Котето определено ще се нуждае от уютно, топло място за сън и за тази цел е подходящо да вземете специализирано котешко легло или специална котешка къща, ще ви трябват и две купи (едната за храна, другата за вода), тоалетна тава и ароматизиран пълнител. Това е минималният набор. Не забравяйте да купувате храна, подходяща за възрастта. Препоръчва  се закупуване няколко играчки и лакомства.

Предварително направете препятствия на такива места, така че къщата да е безопасна за новия малък жител. Пазете далеч от токсични почистващи препарати, електрически проводници, отровни растения!

4. Подгответе се психически за появата на коте

Коте в къщата е нещо повече от хубави прегръдки и красиви снимки. Отглеждането на малко коте всъщност не се различава от грижите за дете. Можете също да ставате през нощта, да търсите ветеринар, ако се наложи, а също така трябва да почистите след него, ако отиде до тоалетната на грешното място. Възможно е котето да развали някои неща с ноктите си, да скъса пердета, да счупи любимата ви порцеланова чаша. Котките са любопитни, независими и обичат да изследват, затова поставете граници от самото начало.

5. Преразпределете месечния си  бюджет

Котето е като малко дете, то става член от семейството. Ще се грижите за него ежемесечно, така че е нормално разходите ви да се повишат. Така че, в зависимост от неговата порода, неговите нужди, със сигурност ще трябва да бръкнете и в джоба си.

Вече готови ли сте да имате домашна котка?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com