Никога не оправяйте леглото си сутрин веднага след ставане

2397
Никога не оправяйте леглото си сутрин веднага след ставане
Снимка: iStock

Идеята, че застилането на леглото сутрин може да допринесе за размножаването на бактериите, може да звучи нелогично на пръв поглед, но тя се дължи на сложната връзка между влагата, топлината и микроорганизмите, които обитават нашите жилищни пространства. Въпреки че тази концепция не е общоприета, някои учени твърдят, че оставянето на леглото неоправено за известно време позволява на натрупаната през нощта влага да се изпари, което възпрепятства развитието на бактерии.

Когато спим, телата ни естествено отделят влага чрез потта и дишането. Тази влага може да бъде абсорбирана от спалното бельо, създавайки влажна среда, която е благоприятна за развитието на бактерии. Като се въздържате да оправяте леглото си веднага след събуждане, давате възможност на натрупаната влага да се разсее, намалявайки вероятността от размножаване на бактерии.

Най-често допусканите 5 грешки при оправяне на леглото

Освен това топлината, генерирана по време на сън, представлява допълнителен фактор, който е благоприятен за бактериите. В непочистеното легло чаршафите и матракът са изложени на по-хладен въздух, което подпомага процеса на изсушаване и създава по-малко благоприятна среда за бактериите. Това е особено вярно, ако в спалнята ви липсва подходяща вентилация, тъй като оправеното легло може да задържа влага и топлина, което благоприятства условията, идеални за разпространението на бактерии.

Важно е обаче да се отбележи, че връзката между непочистеното легло и развитието на бактерии не е общоприета сред експертите. Мнозина твърдят, че рискът от размножаване на бактерии е сравнително малък и че други фактори, като личната хигиена, вентилацията на стаята и цялостната чистота на жилищната среда, играят по-съществена роля при определянето на наличието на микроби.

За разлика от тях привържениците на съвета "никога не си оправяйте веднага леглото сутрин" изтъкват проучвания, които показват връзка между задържането на влага и размножаването на бактерии. Тези проучвания често подчертават значението на това да се позволи на спалното бельо да се проветри през деня, за да се гарантира, че всяка натрупана влага има възможност да се изпари.

Учени: Защо е важно да оправяте леглото си всяка сутрин?

Независимо от продължаващия дебат, поддържането на добри хигиенни практики, като редовно пране на спалното бельо, прахосмукиране на матраците и осигуряване на подходяща вентилация на помещенията, остава от съществено значение за здравословната среда на живот. Въпреки че оставянето на леглото непочистено може да има потенциални ползи за намаляване на задържането на влага, то не трябва да замества тези основни практики за поддържане на чистотата.

Схващането, че никога не трябва да се застила леглото сутрин, за да се предотврати размножаването на бактериите, се корени в убеждението, че непочистеното легло позволява на влагата да се изпарява и пречи на идеалното местообитание на топлолюбивите бактерии. Макар че научният консенсус по тази идея не е общоприет, тя подчертава важността да се обмисля връзката между ежедневните ни навици и микроорганизмите, които съжителстват в жилищните ни пространства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com