Никога не почиствайте тези неща със сода

48873
Никога не почиствайте тези неща със сода
Снимка: iStock/Guliver

Содата е универсална сама по себе си, тя се прилага, освен в кухнята, и в много други области на от ежедневието. Тя има почистващи и дезинфекциращи свойства. Тя е абразивна и може да нарани повърхностите при неправилно боравене. Содата е основа, а това също е неблагоприятно в някои случаи. Някои места не могат да се третират със сода. Ето кои са те.

Стъкла

Не можете да почиствате стъклата си със сода. Както писахме по-горе, тя е абразивна и ще ги нарани, оставяйки ясни следи по тях. Най-зле се отразява на огледалата. Има специални препарати, които позволяват бързо и качествено почистване до блясък на стъкла и огледала.

Алуминий

Съдовете и тенджерите ви от алуминий могат да се чистят със сода, но е нужно да се изплакнат много добре след това. Алуминият може да покафенее след допира със содата. Няма да има такъв проблем, ако веднага след търкането със содата, изплакнете съда с обилно количество течаща вода.

Случаите, в които НЕ трябва да използвате сода

Един от най-полезните помощници в кухнята и домакинството е содата за хляб, наричана още сода бикарбонат или само сода. Тя може да се и...

Керамични плотове за готвене

Използването на сода за търкане на керамични котлони за готвене уврежда необратимо повърхността им. Тя със сигурност ще се надраска и фините линии по нея ще съхраняват още повече мръсотия при готвене, а така ще се навъдят и повече вредни бактерии. Остатъкът от сода по повърхността може успешно да се премахне със смес от оцет и лимон.

Мрамор

В никакъв случай не третирайте мраморни повърхности и плотове със сода. Содата ще повреди горния предпазен слой на мрамора. Няма да има какво да спре мръсотията и тя ще навлезе в дълбочината на цепнатините. Гланцовият ефект от полираната повърхност на мрамора ще се наруши и той няма да изглежда никак добре.

Дървени мебели

Невероятните ползи от содата бикарбонат, улесняващи бита ви

Содата е евтин и достъпен продукт, присъстващ във всяка кухня. Извън приложението ѝ в рецепти позната и честа е употребата ѝ при кисели...

Содата е прекалено агресивна за приложение върху дърво. Не може да се използва нито върху лакирана повърхност, нито върху необработена.

Антично сребро

Содата почиства и полира сребърни прибори и накити до блясък, но това не се отнася за старото сребро. Абразивността на содата ще премахне патината, която се намира върху старите сребърни предмети и ще разруши покритието им.

Пластмасови предмети, техника

Содата може не трябва да се използва върху клавиатурата, мишката на компютъра ви, както и други пластмасови предмети, защото ще ги повреди. Продават специални препарати за тази цел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com