Няколко съвета как да пестим енергия през зимата

2615
Няколко съвета как да пестим енергия през зимата
Снимка: pixabay

През земния период дните са кратки и студени, което обикновено увеличава консумацията на електроенергия. След като се стъмни около 17:00ч, прекарваме повече време с включени лампи и крушки. В дългите вечери е по-вероятно да използваме компютъра и да гледаме телевизия, докато затопляме стаята си на ток било то с климатик или радиатор. След коледните и новогодишни празници, потреблението на електроенергия се увеличава, а оттам и сметките, които плащаме за ток.

Спестяване на електроенергия

Ако искаме да пестим електричество през зимния сезон, на първо място трябва да се съсредоточим върху уредите консумиращи най-много енергия, като хладилник с фризер, електрическа готварска печка, съдомиялна машина, пералня, електрическа кана и телевизор. Въпреки, че е практически невъзможно да се откажете от работата на охладителните устройства, спазването на няколко прости правила може да има положителен ефект върху формата на сметката за ток.

Доказани решения с, които да намалим сметката си за ток

В момента много хора имат затруднения с високите сметки за ток. В тази статия ще се опитаме да ви дадем някои съвети, които доказано ще...

Когато обзавеждате кухнята, внимавайте да не поставяте хладилника близо до радиатор за отопление. Топлият въздух означава, че устройството трябва да черпи повече енергия, за да охлади вътрешността си. Понякога, особено когато не можем да решим точно какво ни се яде, отваряме и затваряме вратата на хладилника многократно. Струва си да ограничим този навик до минимум – нека отворим вратата на електроуреда, когато сме сигурни какво искаме да извадим от него. Също така не трябва да го държим отворен дълго време, тъй като по този начин в него влизат топли въздушни маси, което означава, че ще трябва да се охлади наново. Същото важи и когато поставите горещо ястие в хладилника – ще бъде много по-икономично да изчакате малко, докато изстине. През зимните месеци, когато температурите навън често са под нулата, някои храни, вместо да се съхраняват в хладилника, могат да се преместят в най-хладното помещение в къщата (напр. антре) или навън - на балкон или перваза на прозореца.

Осветлението също оказва влияние върху размера на сметките. Приложете едно просто правило – да не забравяте да изключите осветлението в стаите, в които не пребивавате. Има обаче едно изключение от това правило – ако се върнете в дадена стая в рамките на следващите осем минути, можете да забравите за изключване на лампите. Осем минути е времето, необходимо на една енергоспестяваща крушка да изразходва същото количество ток, което изразходва и докато свети. Прекомерното щракане на превключвателя не само води до по-висок разход на енергия (енергоспестяващите крушки трябва да "загреят"), но и допринася за по-бързото потребление на "флуоресцентната лампа".

Зимата е и времето, когато готвим повече. Тук също можете да икономисате малко от сметките:

Ако използвате електрически котлон, покрийте тенджерите с капак - тогава времето за готвене ще бъде по-кратко. Използвайте фурната внимателно – печете няколко неща едновременно, ако мястото и вида на приготвяната храна го позволяват. Една празна фурна изисква толкова енергия, колкото пълната фурна, за да се загрее.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com