Нощна птица или ранобудник?

2365
Нощна птица или ранобудник?
Снимка: iStock

Знаем, че трябва да спим по 7 или 8 часа на ден, за да сме здрави и работоспособни, но кога е най-добре да спим – да си лягаме рано или да спим до късно?

Англосаксонците имат една поговорка: "Ранната птица получава червея", което в буквален превод означава: "Ранната птица взема червея". То е равносилно на нашата поговорка: Който стане рано, Бог му помага.

Разгадайте характера по любимите аромати

Парфюмът е не просто начин да ухаете приятно. Той е емоция, преживяване, тайно послание, което предавате, подчертава същността и стила ...

Ранна птица е тази, която става много рано, тоест ляга рано и става призори. Обратното на това, нощна сова е човекът, който ляга късно и става късно. Кое е по-добро за здравето? Да бъдете ранобуден човек или да бъдете Нощна птица?

Почти всички попадаме в тези две групи /въпреки, че има и трета - тази по средата/. Някои предпочитат да стават рано и да си пишат домашните или да се подготвят за работа рано, а други стават от сън много късно. Защо?

Това не е избрано от нас, а е белязано от хронотипа на всеки човек, който е моментът, в който имаме пикове на енергия, където сме по-концентрирани, или ниски нива, когато се чувстваме по-уморени. Всеки човек е различен.

Хронотипът зависи от множество фактори: гени, циркадни ритми които регулират съня ни и според проучване от 2020 г., дори личностни черти. Например, най-амбициозните хора са склонни да стават рано. 

Рабобудните хора си лягат рано и стават много рано. Чувстват се по-енергични сутрин и се чувстват по-малко енергични следобед и вечер. Те са добри служители, защото се представят на много високо ниво през цялото работното време, въпреки че това време обикновено е сутрин.

Кои зодиакални знаци са най-трудни за разбиране?

Има хора, които гледат на живота по много странен и объркан начин. С тях не може да се разберете. Сякаш казвате нещо, а то достига до т...

Въпреки това, те могат да имат проблеми в социалните си взаимоотношения, тъй като им е трудно да излизат вечер късно на партита или дискотеки, защото предпочитат да лягат рано.

За разлика от тях, "нощните птици" си лягат много късно и стават много късно. Трудно им е да се събудят сутрин, а се представят във всяка светлина по-добре следобед или дори през нощта, без шума и смущенията на деня.

Те не се адаптират добре към работния или училищния график, но изобилстват от артистични професии, писатели, актьори и фрийлансъри, които могат да работят в "последния момент".

Проучване от 2019 г. установи, че работата през нощта има някои недостатъци, като някои проблеми с метаболизма и по-висок риск от психични проблеми.

Все пак всичко е строго индивидуално и най-важното е да знаете каква птица сте и да се приспособите към тези цикли на сън. Не винаги е лесно да разберете това.

8 признака, че позволяваме на околните да ни се качват на главата

Трудно е да бъдеш мил в свят, където кръвожадната конкуренция процъфтява. Има хора, които са се родили с добри сърца. Те на всяка цена ...

Един основен трик е да прекараме няколко дни без будилник (например през отпуската или ваканцията), да заспиваме вечер само когато ни се доспи и да ставаме на другия ден само след като преценим, че добре сме се наспали.

И друго - ако започнете да се прозявате, когато слънцето залезе, може би сте ранобудник. Ако не заспите до след полунощ, вие сте истинска нощна птица.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 7 "комплимента" ще обидят всеки - избягвайте ги

Сложете това в тестото за козунака, за да остане пухкав и мек за седмица

Стихотворение за 23 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Най-мъдрата притча за завистта

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Истински пожар! Най-темпераментните зодии

4 знака, че НЕ може да започнете нова връзка, защото носите емоционален багаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com