Нов тест може удвои шанса от инвитро забременяване

9185
Нов тест може удвои шанса от инвитро забременяване
Снимка: Thinkstock/Guliver

Нов тест, разработен от британски учени, би могъл да удвои шанса от забременяване с инвитро, пише "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Експертите са открили, че нивата на определен тип ДНК в развиващия се зародиш са решаващ фактор дали бременността ще бъде успешна. Според тях може да се използва елементарен тест, който да избира най-жизнеспособните ембриони.

Откритието може да направи революция в лечението на безплодие. В момента 35% от инвитро процедурите завършват с успешна бременност, а с новия тест процентът може да нарасне до 80%.

Статистическите данни показват, че около 50 000 жени се подлагат всяка година на инвитро във Великобритания.

Клиничните тестове са се провели в Ню Йорк с помощта на нова техника, разработена от учените от университета Оксфорд.

Професор Даган Уелс от Оксфорд, който ръководи изследователския екип, обясни, че тестът може да бъде изключително полезен за бъдещите родители, които често са принудени да се подлагат на многократни опити инвитро.

Новата техника се фокусира върху митохондриите, частта на клетката, която е основният доставчик на енергия и играе ключова роля по време на развитието на ембриона. Изследователите от Оксфорд, които са носители на две награди за лечение на безплодие, установили, че някои ембриони имат по-високи нива на митохондриална ДНК, следователно няма да произведат жизнеспособен ембрион.

Професор Уелс обясни, че подложените на инвитро лечение двойки са изправени пред трудна битка, защото по-голяма част от ембрионите, създадени инвитро, нямат шанса да се превърнат в бебе.

Успеваемостта на метода се увеличава с около 1% на година, но според д-р Уелс напредъкът е „мъчително бавен”. Например от осем ембриона само един може да доведе до здраво бебе.

Новият тест може да бъде на разположение на лекарите във Великобритания от следващата година. Все още предстоят изследвания, за да се разбере защо някои ебриони произвеждат прекалено много митохондриална ДНК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com