Ново изследване показа, че белият хляб всъщност е полезен

9781
Ново изследване показа, че белият хляб всъщност е полезен
Снимка: iStock/Guliver

Белият хляб се е появил отдавна, преди 7 хиляди години, изобретен от древните египтяни. Благодарение на тази цивилизация днес можете да видите хляб на всяка маса. Най-често срещаният е бял хляб. И колко противоречия около него! Вредно ли е или полезно? атова днес ще видим дали този продукт наистина е толкова полезен или все пак представлява поне някаква опасност?

В крайна сметка последното направено  проучване, което е поръчано от Националната асоциация на диетолозите доказва, че консумацията на бял хляб има много ползи за човешкото здраве. 

Каква е ползата?

Лесен и вкусен пай от стар хляб

Ако имате стар и изсъхнал хляб у дома, не го изхвърляйте, а пригответе този страхотен пай, който ще се услади на цялото семейство! Бан...

Белият хляб е цудесен източник на енергия! В крайна сметка се приготвя от пшенично брашно от най-високи сортове, което съдържа предимно нишесте и декстрини - висококалорични, лесно смилаеми въглехидрати. Следователно такъв хляб е необходим за хора, водещи активен начин на живот. Това се отнася главно за деца и спортисти. В края на краищата първите растат бързо и постоянно се движат. А последните, преди тренировки и състезания, се нуждаят от висококалорична храна, която се усвоява добре. 

Всъщност в белия хляб няма толкова малко витамини, но тези, които присъстват са от голяма полза за здравето на човек. Можете да намерите витамини В1 и В2, присъства и витамин РР. Всички тези витамини са предназначени да подобрят и допринесат за нормалното функциониране както на нервната система, така и на други жизненоважни системи. Например, витамин В1 е наистина необходим за нервната система, защото този витамин не е нищо повече от тиамин. Но витамин В2 помага да се поддържа кожата здрава, придавайки й младежки, здрав вид, правейки повърхността на кожата гладка и равномерно еластична. Останалият витамин РР има достатъчно силни свойства, за да повлияе положително на сърдечно-съдовата система.

Освен всичко друго, полезните свойства на белия хляб се крият и в наличието на активни минерални компоненти като желязо и калций, фосфор и т.н. Всеки знае, че калцият подпомага развитието на костната система, а фосфорът е доста полезен не само за костите, но и за продуктивното функциониране на нервната система. И така, паметта на човек се подобрява, интелигентността и сръчността се увеличават в дадена ситуация. С оглед на тези свойства е очевидно, че белият хляб е полезен за децата, за нормален растеж и укрепване на костите. Желязото, също включено в състава, е просто незаменимо за хемоглобина. Следователно, той значително повишава хемоглобина, стимулира по-голямото пренасяне на кислород в тялото. Известно е също, че недостатъчното количество хемоглобин може да развие голям брой заболявания, които дори могат да се съдържат в тялото ни във вегетативно състояние.

И може би основното свойство на хляба е наличието на протеин, който е отговорен за функционирането на много системи за поддържане на живота. 

Кои видове хляб може да хапвате, докато сте на диета, без да ви гризе съвестта

Хлебните изделия се считат за "най-опасните“ продукти за тези, които искат да отслабнат. Те са много калорични и богати на въглех...

ПО КОЕ ВРЕМЕ НА ДЕНЯ Е ПО-ЗДРАВОСЛОВНО ДА СЕ КОНСУМИРА ТОЗИ ПРОДУКТ?

Най-хубавото - през първата половина на деня, защото по това време метаболизмът на организма е най-висок. И енергията, получена от хляба, ще бъде използвана с полза и ще имате достатъчно бодрост през деня. 

С КОИ ПРОДУКТИ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ КОМБИНИРА?

Белият хляб върви добре с мляко, млечни продукти, супи и зеленчуци (с изключение на картофите, тъй като и двата продукта съдържат голямо количество нишесте). Може да го консумирате дори и на вечеря. Разбира се, става дума за количества в определените норми. Не е допустимо, да изядете половин бял хляб на едно ядене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С какво се храни лисицата?
С какво се храни лисицата?

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе,...