Опасно ли е спането в близост до смартфона?

7861
Опасно ли е спането в близост до смартфона?
Снимка: iStock/Guliver

Човек още от раждането си е заобиколен с различни устройства, които имат излъчвания. Според учения от пекинския университет Цинхуа Шан Чжинан, смартфонът не е един от най-опасните.

По негови думи за сега няма пряка връзка между смартфоните и образуването на злокачествени тумори. Класация на Международната агенция по изучаване на рака, показва, че подобно излъчване попада в група 2В и 3. Това се равнява на същата опасност, която могат да предизвикат киселите краставички или кафето.

Ако постоянно се взирате в телефона си, може да страдате от ФАБИНГ

В нашето съвремие смартфоните се превърнаха в нещото, без което не можем да живеем. Вглъбени сме в социалните мрежи и често не забелязв...

Според специалиста обаче трябва да се обърне внимание на канцерогенните, които попаднат в първа група, тъй като те наистина могат да предизвикат рак. Към тях се отнася тютюнът, слънчевите лъчи и отделените изгорели газове от автомобила.

Силното излъчване на мобилния телефон зависи от неговото използване. То е по-силно по време на разговор или пренос на данни. Ако обаче той е в покой и в близост до леглото ни, неговото излъчване е по-слабо.

Хубаво е и да използвате слушалки при по-продължителни разговори, за да намалите облъчването от апарата. Ако живеете срещу клетъчна станция за пренос на данни, също не е сте в опасност. Все пак има някои неща, които е добре да знаете, ако използвате телефона си преди лягане.

Ако стоите дълго време пред синята светлина, то нивата на хормона мелатонин се променят и стават по-ниски. Това е хормонът на съня и една от основните причини да не можете да заспите, е именно телефона. Тази светлина може да предизвика главоболие или проблеми с очите. За да избегнете това, намалете яркостта на екрана нощно време и включете филтъра за светлина.

Спането до телефона нарушава съня, тъй като можете да си оставите мобилните данни включени и да получавате известия. Всяко едно прекъсване на съня е вредно, а и за да се осъществи контакт се пренасят данни. Ако го включите на самолетен режим, ще ограничите това, но отново ще можете да го използвате като будилник.

Неправилната стойка, когато използвате телефона, също е вредна. От прекалено писане по клавиатурата може да се появи заболяване на палеца. Друга често срещано явление е „чат шия“. Както подсказва самото име, това е неправилната стойка, която се използва при преглед на съобщения или известия. Самото привеждане натоварва прешлените на шията, а това води до стрес и на гръбнака.

Седем опасни последствия от използването на телефона преди лягане

Ако постоянно прекарвате времето си на смартфона си преди лягане, скоро ще възникнат здравословни проблеми. И това няма да е само зрите...

С течение на времето теглото, което шията усеща може стане 5 пъти повече от реалното ви. Това от своя страна причинява болки във врата и гръбнака. Дръжте телефона на нивото на очите и се опитайте да държите врата си колкото се може по-изправен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com