Опасно ли е ухапването от котка?

7194
Опасно ли е ухапването от котка?
Снимка: iStock

Обикновено леките ухапвания и повърхностни драскотини, които оставят ваксинираните против бяс котенца, не са твърде опасни. Но колкото по-дълбока е раната, толкова по-голям е рискът за здравето.

За да избегнете проблеми, трябва да третирате правилно ухапаното или надрасканото място и да се консултирате с лекар, ако се появят признаци на инфекция.

Най-милите породи котки

Ухапванията и драскотините могат грубо да се разделят на два вида: повърхностни и дълбоки.

Повърхностните драскотини изглеждат като ожулвания, при които се уврежда само горният слой на кожата. Те не са твърде опасни и рядко водят до инфекция. Най-сериозното нещо, което може да се случи, е болестта на котешка драскотина, за която ще говоря по-късно.

Дълбоките наранявания изглеждат като пробиви в кожата. Те са много по-опасни от повърхностните драскотини, защото могат да доведат до тежки инфекции на меките тъкани.

Какво е котешка драскотина?

Болестта на котешка драскотина е рядко инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Bartonella henselae, която живее в слюнката на котката.

Инфекция с бартонела при котки

Заразените котки обикновено се справят добре, така че не е необходимо да се лекуват за тази инфекция. Но в някои случаи те могат да предадат бактериите на своите гостоприемници.

2 неща, с които НИКОГА не трябва да храните котка

Как се заразяват хората?

Bartonella живеят в устата на котките. Ето защо повечето хора се заразяват, когато котките хапят, драскат или ближат вече увредената кожа, като охлузвания.

Но когато животните се облизват, микробите от слюнката попадат върху козината и лапите. Ето защо понякога хората се разболяват не от ухапвания, а просто от факта, че бактериите са попаднали върху лигавиците. Това може да се случи например, ако човек погали котка и след това потърка очите си с немити ръце.

Симптоми. Три до десет дни след ухапване или одраскване на мястото на раната се появява папула - неболезнена червена везикула. Средно папулата остава върху кожата от една до три седмици.

Как да разпознаем болестта на котешко одраскване?

Приблизително две седмици след нараняване 85% от хората имат подути лимфни възли, размерът им може да достигне 1-5 см. По-често се подува само един възел, който е най-близо до мястото на нараняване. Например, ако котето одраска ръката, възелът в подмишницата ще се увеличи. 

По правило кожата до увеличените лимфни възли се зачервява и набъбва, а самите възли са болезнени и понякога започват да нагнояват. Средно възлите остават увеличени от един до четири месеца, след което преминават и човекът се възстановява.

Понякога подутите лимфни възли са единственият симптом. Но се случва хората да се оплакват от температури до +38 ° C, слабост, главоболие и лош апетит. Някои хора изпитват болка в мускулите и ставите, подобно на грип.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 30 април 2024
Стихотворение за 30 април 2024

"Те сега си отива"   Тя сега си отива, още днес си отива.   Тази рокля е тъмна и така й отива. Тя е малка и хитра - на лисичка прилича, но...