Основни правила при отглеждане на малко коте

42433
Основни правила при отглеждане на малко коте
Снимка: iStock/Guliver

За много хора не е ясно защо някои от пухкавите им домашни любимци обичат да хапят и драскат. Ако котката се появи в къщата вече като възрастна, ще бъде трудно да се разбере при какви условия е живяла. Възможно е котката да е била малтретирана от ранно детство. В този случай се формира защитна реакция към хората. Трябва да знаете някои основни правила, когато отглеждате малко коте:

Ръцете ви не са играчка.

Полицията в Бургас разследва убийството на 30 котки

Над 30 са труповете на котки, които са намерени от граждани в бургаския жилищен комплекс „П.Р.Славейков“. Те са открити око...

Най-основното и важно правило. Всички котки реагират моментално на движещи се обекти. Имат инстинкт за лов. Като я дразните с ръце, тя лесно може да ги хване и ухапе. Безполезно е да се караш на животно. Бавното докосване на котката е правилният вариант. В момента, в който тя иска да ухапе ръката ви, трябва да я разсеете с мека играчка. Ако няма специално място, където животното би могло да наточи ноктите си, то ще го направи на тапицерията на дивана, на килимите и дори на панталона ви. При котките ноктите растат доста бързо. Те трябва да имат места на които да ги острят и ако научите животното, че и ръцете ви стават за това, вече няма да й хрумне да ги изостря другаде. Такава е природата на котката. Ако котето се е държало лошо, не чакайте - незабавно продължете с образователните методи. Това може да е повишен глас, влажен парцал или пръскане с вода. Животното ще развие условен рефлекс и в бъдеще ще знае, че е невъзможно да ви надраска.

Обичайте домашния си любимец.

Ако котето е обожавано в семейството, тогава вероятността то да расте ядосано и агресивно е минимална. Не бъдете мързеливи да отглеждате домашен любимец и тогава много бързо във вашата къща от бебе ще израсне красиво, привързано и интелигентно създание. Много собственици на котки дори не осъзнават, че като се почесват или хапят, на котките всъщност им се играе. Ако домашният любимец е отегчен и няма върху какво да се съсредоточи, той може да декларира намеренията си по този начин. По всякакъв начин котката трябва да има много играчки в къщата. Тя ще играе с тях, когато собствениците отидат на работа. А при завръщането си определено трябва да играете заедно. При повечето котки навикът да хапят и драскат изчезва, когато пораснат и се срещат с приятелско отношение. Добре възпитаната котка, колкото и да иска да хапе собственика, никога няма да го направи. Но дори и домашният любимец да е надраскал собственика си, не бива да го биете или да му крещите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com