Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

24 април 2024, 14:30 часа

Цветница е подвижен християнски празник, който се отбелязва от православната, католическата и протестантската църква една седмица преди Възкресение Христово. Празникът винаги е в неделя, след Лазаровден. През 2024 г. Цветница се отбелязва на 28 април.

Имената на празника
Наричат празника Цветница, Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклинден, а в западните църкви и Палмова неделя.
В християнския календар денят е известен като Вход Господен в Йерусалим. На този ден Христос влиза в свещения град заедно с най-видните си ученици. Това става, след като е възкресил Лазар от Витания, който престоява 4 дни в гроба. Новината за това чудо вдъхновява много хора, които го посрещат, докато пътува със свитата си.

Имен ден на Цветница - пълен списък с всички празнуващи

Традиции на Цветница
Освен вземането на върбови клонки от църквата, най-известният ритуал, свързан с Цветница, е Кумичене.

* Кумичене
На Цветница се изпълнява последният лазарски обичай “Кумичене”. Рано сутринта лазарките отиват на реката, като носят цветя, върба и малки хлебчета, наричани “кукли”. Момичетата се нареждат до реката, пеят обредни песни и хвърлят в нея цвете и парче от “куклата”. По това дали ще останат неподвижни или ще се носят по течението се гадае дали скоро някоя от девойките ще се задоми. Ако цветето или “куклата” останат на едно място, няма да има сватба. Ако тръгнат по течението, сватба ще има. Девойката, чиято “кукла” или китка бъде понесена най-бързо по течението, се провъзгласява за кумица, а лазарките е понасят на ръце до селото. Празникът завършва в дома на “кумицата”, след което на момите се забранява да разговарят с нея до третия ден на Великден, когато отново й отиват на гости, а тя ги черпи с боядисани яйца и символично им дава прошка.

* Хоро с девойки
В някои райони на този ден се играе хоро в центъра на селото. Този обичай поставя края на пролетните игри при неомъжените момичета. В Сакар девойките играят многократно - в центъра на селото и в дома на “кумицата”, което ги поставя пред останалите в новата възрастова категория девойки, които могат да встъпват в брак.

Цветница 2024 - кога се пада и какво се прави

* Приготвяне на рибни ястия
Цветница е ден, през който според християнските практики е позволено консумирането на риба (другият такъв ден е Благовец) по време на великденския пост. Вечерта се приготвя голяма трапеза, като сред ястията задължително присъстват риба и булгур.

* Почитане на мъртвите
Преходността на времето се отбелязва и с превръщането на границата между този и другия свят в по-пропусклива. Вярва се, че периодът около Цветница е времето на “разпускане” на покойниците. В някои региони се забиват върбови клонки върху гробовете на починалите и се пали огън, за да сгреят мъртвите и да им свети. На Цветница на гробището се носи хляб, жито и вино, които се раздават там. Всички тези обредни действа имат връзка с умилостивяване на покойниците и събуждане на силите на плодородието, свързани с отвъдното.  

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес