Освен за пиене, газираната вода почиства няколко неща

17134
Освен за пиене, газираната вода почиства няколко неща
Снимка: iStock

Газираната вода е предпочитана и известна напитка, но много от нас не знаят за свойствата й извън кулинарията. Тя може да ни е полезна в редица неизправности у дома. Нека видим някои хитринки с газирана вода, които могат да са ни от полза в някои моменти:

Почиства бижутата

Това, което трябва да направите, ако искате чисти бижута, е да напълните съд с газирана вода и да добавите няколко капки от препарата за съдове. Поставяте замърсените бижута в съда и оставяте така за през нощта. На сутринта изплаквате бижутата, измивате със сапун и подсушавате. И вече бижутата ви са като нови.

Премахва ръжда

На същия принцип като с бижутата – подготвяте си нужния размер съд и потапяте ръждясалия предмет. Оставяте за вечерта, изплаквате и подсушавате.

При почистване на стъкла и огледала

Понякога забравяме да купим отново вече свършил препарат. Не се притеснявайте – газираната вода е на помощ. Може съвсем спокойно да я използвате, за да почистите добре стъклата и огледалата вкъщи.

Почиства плотове и мивки

Искате да избегнете острите миризми на всички почистващи препарати? Газираната вода се справя много добре с почистването на плот от натурален камък и мивката към него. 

Почиства загорели съдове

Не знаете как да възвърнете блясъка им? Докато загорелият съд все още е топъл, налейте в него газирана вода и оставете да подейства в рамките на няколко часа. След това изплакнете и може да измиете съда със сапун.

Полиране на прибори и съдове

Мислите, че приборите ви са вече захабени? С помощта на газираната вода те ще върнат отново блясъка си. Същото важи и за стъклените кристални съдове за хранене. Накисвате желаните прибори и съдове за около 10-15 мин. и след това полирате с кърпа без влакна.

Отстранява петна

Ако изцапате любимата си дреха с червено вино или по-мазна храна и имате газирана вода около себе си – използвайте я. Тя ще помогне за отстраняването на петната, но трябва да са пресни и да се действа веднага.

Потушава неприятната миризма

Ако за домашен любимец имате котка, благодарение на газираната вода може да потушите неприятната миризма от урината й. Подсушете участъка и полейте с газирана вода, така няма да се образуват и петна.

Премахва петна от котлен камък

Може да добавите газираната вода в пулверизатор, за да напръскате по-лесно мивката, смесителите, стъклото на душ кабината или която част има нужда. След това избършете и изтъркайте с по-група кърпа.

Премахва петна от кафе и чай

Всички имаме любими чаши, в които пием ежедневно кафето или чая си, а след по-дълга експлоатация на дъното на тази чаша започват да с появяват петна. Можем да ги премахнем само с помощта на газирана вода – напълваме чашата и оставяме да пренощува така. На другия ден изплакваме и воала – петната ги няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно