От какво се прави истинският джин?

4612
От какво се прави истинският джин?
Снимка: iStock/Guliver

Джинът, според статистиката, е лидер сред силните напитки. Може би причината за това е относителната свобода на действие при производството й. Джинът е в основата на много коктейли. Вероятно всеки знае поне „джин и тоник“.

Джинът е силна алкохолна напитка, произведена чрез дестилация на ферментирали зърна и растения, които трябва да включват хвойна. Въпреки факта, че е неразривно свързан с Великобритания и обикновено се счита за национална алкохолна напитка на тази страна, джинът произхожда от Холандия. Именно там през 1269 г. във вестник за първи път се споменава за лечебна напитка от хвойна.

От средата на 17 век множество холандски дестилерии популяризират вторичната дестилация на малцови спиртни напитки с хвойна и други подправки, включително анасон и кимион, които се продават в аптеките и се използват за лечение на всякакви медицински проблеми.

Това мезе е създадено за пиене на джин - разберете кое е то!

Това поставя началото на историята на използването на джин за медицински цели. Например, има известна история за смесването на джин от Кралския флот с лайм, за да спре скорбута, и да се бори с морската болест.

Въвеждането на джина в Англия през 17 век е резултат от това, че британските войски, разположени в Холандия, виждат холандски войници да пият хвойнов ликьор, за да повишат морала. Именно с това се появява терминът „холандска смелост“.

В крайна сметка британците решават да възприемат идеята за производство и пиене на джин. Заимстван от Холандия, крал Уилям III Орански, в опит да спечели благоразположението на нови поданици и да даде тласък на националната икономика, въвежда високи мита върху вноса на алкохолни напитки и позволява почти напълно неконтролираното производство на джин в страната.

Този период влиза в историята като „Gin Craze” – мания по джина. Напитката е струвала поне 4 пъти по-малко от халба бира и е била достъпна дори за най-бедните слоеве от населението. По цели 60 литра джин се изпивало на човек годишно! За щастие с течение на времето както производството, така и продажбата са били регулирани, въпреки че властите трябвало да потушат протестите на бедните в Лондон.

Знаете ли от какво се прави джин?

От какво се прави истинският джин?

Цвят: абсолютно прозрачен, някои видове джин могат да имат лек нюанс.

Регион: може да се произвежда навсякъде, а в исторически аспект страната е Холандия. Най-големият обем на производство е във Великобритания.

Алкохолът в джина е: минимум 37,5%

Суровините за приготвяне на истинския джин: обикновено зърно (пшеница, ечемик, царевица), но може да се произвежда и от друга мъст, например гроздова мъст, която допълнително се дестилира или се налива с плодове от хвойна. При дестилацията могат да се добавят всякакви други натурални съставки за постигане на желания вкус и аромат - билки, плодове, ядки, подправки, мед...

Името идва: Смята се, че името идва от холандската дума "jenever", която е англизирана на "ginever" и съкратена на "gin".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com