Това мезе е създадено за пиене на джин - разберете кое е то!

20075
Това мезе е създадено за пиене на джин - разберете кое е то!
Снимка: iStock/Guliver

През 1740 г. в Лондон имало над 15 000 кръчми - „пъбове“. Повече от половината от тях предлагали джин в асортимента си. Традиционни мезета към него били преди всичко варени рибни ястия, дивеч, голямо разнообразие от пушени и мазни сирена в различни версии.

Най-известни и днес са топлите месни ястия с всякакви гарнитури - картофи, задушено зеле и боб. Такива мезета са много популярни поради своя вкус, ситост и лекота на приготвяне.

Като студени мезета с джина се поднасят различни сандвичи и салати, пушена риба и продукти от нея, пушени месни изделия, колбаси; различни видове сирена с ниско съдържание на мазнини - обикновено това са твърди сортове. За джин по принцип е подходящо всяко студено мезе, например мариновани зеленчуци, гъби, червен и чер хайвер. Подходящи са и почти всички рибни закуски - различни варени и пълнени риби, студено или горещо пушени рибни продукти.

Кое е най-доброто мезе за ракия - доверете се на българското!

Плодовете също се съчетават добре с джин. Например, грозде, круши, банани, ябълки от различни сортове. Като леко мезе цитрусовите плодове също се препоръчват: грейпфрут, портокал, лимон.

Много добре се съчетават сладкиши и джин. Такива закуски включват шоколад, шоколадови бонбони, различни видове „целувки“. Добре вървят с джин желета и конфитюри от горски плодове. Като цяло връзката между сладкото и джина е известна от много отдавна. Работата е там, че холандците, изобретателите на джина, го пият леко подсладен, а още по-рано джинът се е консумирал със захар и глицерин – така притъпявали горчивината на хвойновия спирт.

Много малко хора пият джин с лед, тоест в чист вид – това е питие само за истински познавачи. В днешно време, обаче, джинът е предназначен предимно за коктейли.

Две лесни рецепти за любими български мезета, които да приготвим у дома

Правила

Познавачите на джина са съставили списък как да пиете джин правилно. Преди сервиране бутилката се охлажда до +5 градуса (не по-студена!) и се избърсва с памучна кърпа. По традиция домакинът налива първо на гостите, а след това на себе си. При наливането ръката му не трябва да докосва ръба на чашата. Не бива да наклонявате съда над чашата, в противен случай утайката ще се разклати. Не пълнете чашата до ръба. При наливането чашите може да са на масата или в ръцете на гостите. Ритуалът на тостовете е добре дошъл!

Ето и най-популярните мезета за джин!

Пушена сьомга

Студено пушената сьомга, може би с малко подправки, е идеалното мезе за коктейл с джин и тоник. За да добавите пикантност, поръсете я с малко лимонов сок. Въобще, всяка пушена риба се комбинира добре с джин.

Сандвич с авокадо и краставица

Искате ли леко мезе за джин? Тогава сандвич от пълнозърнест или ръжен хляб с авокадо и краставица е точно това, от което се нуждаете.

Скариди

Скаридите вървят чудесно с джин с тоник. Както и пържени скариди със сусам.

Кое мезе за бяло вино подчертава най-добре аромата му - направете празник за вашия вкус!

Сирене

Добре отлежало сирене като чедър или пармезан с бисквити е незаменим партньор за тази напитка. Ако искате да опитате нещо различно, то качественото козе, пушено или синьо сирене също се съчетава добре с джин.

Презунто

„Презунто“ е в Португалия, в Испания е „хамон“, а в Италия – „прошуто“. Иначе си е горе-долу едно и също – осолен и сушен свински бут. Реже се на мно-о-о-ого, наистина мно-о-о-ого тънки резенчета (майсторите може да ги нарежат почти прозрачни). Като мезе за джина се сервират в чиния с маслини и хляб – или направо върху дъската за рязане.

Агнешко къри

Готвенето на агнешкото къри е толкова бързо и лесно, че няма поводи за оплакване. Пикантната храна и освежаващите зелени подправки се съчетават добре – така че ако обичате поне малко да готвите, това ястие е чудесен вариант като топло мезе за джин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com