От коя планина извира река Янтра?

55906
От коя планина извира река Янтра?

Река Янтра е седмата по дължина река в България и тече изцяло на българска територия - 286 км. По-дълги от нея са Дунав, Марица, Струма, Тунджа, Искър и Осъм. Янтра е най-голямата река в Северна България по площ на водосборния басейн и трети по дължина български приток на река Дунав след Искър и Осъм.

Откъде извира река Янтра?

Река Янтра извира от връх Атово падало в Стара планина, на 1430 м надморска височина. Тече покрай Велико Търново, Полски Тръмбеш, Бяла, Горна Оряховица и Габрово и се влива в река Дунав, на изток от Свищов. 

В най-горното течение, до град Габрово, често наричат реката със старото й име - Етър. Тук тя тече през тясна, дълбоко всечена долина с много голям надлъжен наклон и стръмни склонове, покрити с гъсти букови гори. Край Габрово, в самата река, е издигнат бронзов паметник на известния в града ковач Рачо Ковача, основател на града. От Габрово до село Самоводене Янтра тече на север през силно разчленения релеф на Предбалкана.

На коя река има най-много градове в България?

Пресича платото Стражата и Търновските височини, като образува живописни проломи и величествени всечени меандри. Сред тях най-красив е проломът при Велико Търново. Разстоянието от началото до края на пролома по права линия е 7 км, но заради меандрите реката е почти два пъти по-дълга - 15,25 км. Търновският (Дервентски) пролом, с дълбоко всеченото си речно легло и стръмните гористи склонове, е живописна граница между Беляковското и Арбанашкото плато. През град Велико Търново Янтра обгражда от три посоки стръмните хълмове Царевец и Трапезица.

Забележителности край река Янтра

Манастир “Света Троица”

Разположен е на десния бряг на река Янтра в подножието на отвесните скали на Арбанашкото плато, в източната част на Дервентския пролом, на 6 км от Велико Търново. Предполага се, че е основан през 1070 г. заради открит надпис при строежа на новата църква. Според друга версия манастирът е основан по време на цар Иван Александър от Теодосий Търновски и Патриарх Евтимий. След избирането на монах Евтимий за патриарх през 1375 г. манастирът се нарича Патриаршески манастир и става център на прочутата Търновска книжовна школа.

Манастирът е възобновен през 1847 г. на 1 км от оригиналната сграда. Тогава е построена нова църква от прочутия майстор Колю Фичето и изографисана от Захари Зограф.
До 1946 г. Патриаршеският манастир е мъжки, когато идват първите монахини и от 1948 г. става девически.

Коя е най-дългата река в България? Ще се изненадате

Преображенски манастир

Разположен е в изключително живописна местност сред скалите над река Янтра, на около 6 км от Велико Търново, в подножието на отвесните скали от лявата страна на реката.
Предполага се, че е основан през 11-ти век като метох на Ветопедския манастир от Атон. По време на Втора българска държава ктитори на манастира са Теодора-Сара, съпруга на цар Иван Александър и синът й Иван Шишман.

При завладяването на Търново манастирът е разграбен и опожарен. Не се знае кога е възстановен, но в края на 18-ти век вече е съществувал. При възобновяването на манастира участват майстор Колю Фичето, а стенописите в църквата са дело на Захари Зограф. Върху южната стена на църквата той изобразява прочутото “Колело на живота”. По време на Руско-турската освободителна война в манастира е настанена военна болница. От благодарност за грижите на монасите за ранените руски войници император Александър II дарява на манастира най-голямата му камбана от 750 кг и кристален полилей.

Беленски мост

В град Бяла, Русенско, се намира един от шедьоврите на Колю Фичето - Беленският мост над река Янтра. Вижда се от пътя Бяла-Русе.

Мостът е построен в периода 1865-1867 г. Дължината му е 276 м, а ширината - 9 м. Поддържа се от 13 опори. Има 14 свода, отгоре е с равно пътно платно, а не извито като древните римски мостове. Изграден е от издялан камък от местен варовик и варов хоросан. Впечатлява с изключителната си симетрия и красиви релефни изображения.

Построен е по поръчка на тогавашния турски управител на Дунавския вилает - Мидхад паша. Целта му била да свърже главния град Русе със столицата на Османската империя - Цариград. Мидхад паша се обръща към Уста Колю Фичето, който иска две седмици за проектиране и изчисления. Говори се, че Колю Фичето прави макет от восък на моста, за да изчисли точната сума за построяването му. Отива с готовия макет при Мидхад паша и му казва, че ще го построи за 700 000 гроша и 2 години. Ако не стане така да му вземат главата. Едновременно с моста майсторът строи и църквата “Света Троица” в Свищов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com