Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От коя планина извира река Тополница?

28 май 2024, 19:49 часа

Река Тополница или Тополка тече в Южна България - Софийска област, общини Копривщица, Антон, Пирдоп, Златица, Чавдар и Ихтиман и област Пазарджик, общини Панагюрище, Лесичово, ляв приток на река Марица. Дължината й е 154,8 км, което я отрежда на 14-то място сред българските реки. Тополница е 4-тата по дължина река след Тунджа, Арда и Ергене във водосборния басейн на Марица.

От коя планина извира река Тополница?
Тополница извира от 1402 м надморска височина под името Ширинейска река в източното подножие на връх Бич (1449 м) в Същинска Средна гора. Първите 12 км тече на изток в дълбока и гориста долина. Завива на север, пресича Копривщенската котловина и на протежение от 12 км преминава през Същинска Средна гора чрез дълбок пролом. При гара Копривщица реката завива на запад-югозапад и влиза в Златишко-Пирдопската котловина.

Откъде извира река Вит?

След село Петрич, реката завива на юг и тече в дълбока проломна долина между Същинска и Ихтиманска Средна гора. След като изтече от язовир “Тополница”, реката завива на югоизток. Долината й се разширява, но все така остава проломна. При село Калугерово навлиза в Горнотракийската низина, където тече бавно и спокойно, а коритото й е укрепено с водозащитни диги. Тополница се влива в река Марица, на 1 км западно от Пазарджик.
По течението на реката са разположени 10 села и един град - Копривщица.

Същинска Средна гора
Средна гора е средновисока планина, разположена в централната част на България, между Задбалканските котловини на север и Горнотракийската низина на юг. На запад стига до течението на река Искър, а на изток до река Тунджа, близо до град Ямбол. Планината е дълга около 285 км, като в най-широката си част е около 50 км. Най-високият връх е Голям Богдан, 1604 м.

На коя река има най-много градове в България?

Същинската Средна гора е разположена между проломите на реките Тополница и Стряма. Тази част от планината е с най-добре изразеното било, както и нейната най-висока част. В тази част е разположен най-високият връх, Голям Богдан. Върхът носи името на легендарен войвода, който действал по тези земи. Част е от 100-те национални туристически обекти. Връх Голям Богдан е заобиколен от гъсти гори, а на южния му склон се намира Детелиновата пещера, сгушена сред огромни и стръмни скали.
От връх Богдан извират няколко реки - Крива река, Луда Яна и Пясъчник. Наблизо е резерват “Богдан”.

Язовир “Тополница”

Язовир “Тополница” е построен на най-дългата река в Средна гора, Тополница. Намира се в южната част на дълбока долина между източната и средната част на Средна гора, на 75 км от София и на 18 км от град Панагюрище. Заема площ от 570 хка и капацитет от 137 млн. куб.м вода. Водите му се използват за напояване на обработваема земя. Близо до язовира е и ВЕЦ Тополница. В язовира се развъждат бяла риба, шаран, каракуда, червеноперка, костур и др.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес