Откъде извира река Вит?

13852
Откъде извира река Вит?
Снимка: iStock/Guliver

Вит
Река Вит е една от големите реки в България. Нарежда се на 12-то място по дължина със своите почти 190 км. Образува се от сливането на Черни и Бели Вит. Преминава през областите Ловеч и Плевен и се влива в река Дунав. 

Бели Вит
Бели Вит е река в Северна България, община Тетевен. Дълга е 36 км и е официално приета за началото на река Вит. Води началото си от западното подножие на връх Юмрука, 1819 м, разположен на границата между Златишко-Тетевенската и Троянската планини, на 1595 м под името Стара Рибарица. До село Рибарица тече на север в дълбока и стръмна долина.

След като приеме отдясно притока си река Дебелщица, започва да носи името Бели Вит. След това реката тече на северозапад, като долината й се разширява и се появяват обработваеми земи. Преминава през град Тетевен, където долината й още се разширява, наклонът й намалява и в кв. “Полатен” се слива с идващата отляво река Черни Вит. Площта на водосборния басейн на Бели Вит е 359 кв. км, което представлява 11,1% от водосборния басейн на река Вит.

На коя река има най-много градове в България?

Черни Вит
Черни Вит е река в Северна България, община Тетевен, с дължина 27 км. Извира на около 800 м северозападно от връх Баба, 2070 м в Златишко-Тетевенска планина. В началото тече в северна посока, след което завива на запад и след село Дивчовото продължава на север. По цялото си протежение Черни Вит тече в дълбока залесена долина. Площта на водосборния басейн на Черни Вит е 185 кв.км, което е 5,7% от водосборния басейн на река Вит.

Откъде извира река Вит?
Вит се образува от сливането на реките Черни Вит и Бели Вит в кв. “Полатен” в град Тетевен. До заличеното село Асен тече на север в широка долина между Васильовска планина на изток и планината Лисец на запад. След село Гложене част от реката прониква в карстови пукнатини и подхранва най-големия карстов извор “Глава Панега” в България, който дава началото на река Златна Панега.

След това реката продължава на североизток и запазва тази посока до устието си. В района на селата Торос и Дерманци долината на река Вит се разширява, а след това до село Садовец се редуват каньоновидни проломи и долинни разширения. След Садовец река Вит навлиза в Дунавската равнина. Влива се отдясно в река Дунав, на 22 м надморска височина, на 1,6 км северозападно от село Долни Вит. 

Знаете ли откъде извира река Огоста?

Кой е най-големият град на река Вит
По течението на река Вит са разположени 19 населени места  16 села и 3 града - Тетевен, Долна Митрополия и Гулянци.

Тетевен
”Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец за майка България” пише Иван Вазов.
Съществуват две хипотези за произхода на името Тетевен, споменато за първи път през 1421 г. Според първата името идва от Тетьовия род. В някои документи населеното място е известно като Тетювен или Тетювен, което подсказва на историците, че идва от Тетьовия род, който се заселва по тези земи. Според втората хипотеза името идва от “тетива на лък”. Това сравнение идва от местоположението на града спрямо река Вит, което прилича на формата на опънатата тетива на лъка.

Тетевен е един от най-дългите градове в България, разположен върху северните склонове на Средна Стара планина. Заобиколен е от красиви върхове - Петрахиля, Трескавец, Острич, Червен. Районът е богат на пещерни и скални образувания и водопади. Наблизо могат да се видят Гложенският манастир, водопадът Скока, пещерата Съева дупка. В полите на Тетевенския Балкан се намира и едно от най-красивите курортни селища на България - Рибарица.

Тетевен е един от най-живописните български градове. Наблизо е биосферен резерват “Царичина” с над 600 растителни вида. Приятни и популярни туристически пътеки водят до близките резервати “Боатин” и “Козя Стена”. Градът се намира на 70 км от Ловеч и на 111 км от София. Населението е около 9000 жители. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Безпроблемно отслабване: как изгаряме калории, без да знаем

Българска или гръцка - коя азбука има повече букви?

Знаете ли как можем да снимаме светкавици?

Тези два вида риба са опасни за консумация - откажете се от тях

"Къде да гледаме мача довечера"? 4 места в София, идеални за европейското

Шампоанът няма да ви спаси: 5 причини косата ви да се замърсява бързо

Това са женски козметични процедури, които вече не са на мода

„Не се страхувайте, това е протеин“: Какво ще стане, ако изядете плод с червей?

Стръкче от тази билка премахва неприятната миризма в гардероба

Какви правила се спазват при сушене на манатарки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com