Откога Гергьовден е официален празник в България?

8294
Откога Гергьовден е официален празник в България?
Снимка: iStock/Guliver

На 6 май честваме Гергьовден и Деня на храбростта и Българската армия.и6 май е официален празник и неработен ден.

Ето малко повече информация за празника.

Гергьовден

Гергьовден е един от най-големите празници в народния календар. Свидетелство за това е и популярна българска народна песен, в която се пее “Хубав ден Великден, още по-хубав - Гергьовден”.
В повечето страни по света денят на Свети Георги се чества на 23 април, когато е смъртта на светеца. В България и в някои други източно православни страни Гергьовден се празнува на 6 май. Гергьовден е и ден на пастира, овчаря.

Ден на храбростта и Българската армия

Свързваме Свети Георги с храброст и смелост, затова денят на светеца става и Ден на храбростта и Българската армия.
Денят на храбростта започва да се чества от Българската армия с нейното създаване. С указ от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден “За храброст” - отличие, с което се награждават извършилите подвизи на бойното поле. С друг указ от същата година се постановява честването на празника.

През войните в периода 1912-1918 г., дори и в бойни условия, празникът продължава да се чества. Отбелязва се всяка година с отслужване на панахида за загиналите и молебен за живите. Извършва се и преглед на войсковите части от главния главнокомандващ на Българската армия. Всяко тържество завършва с военен парад.

Най-страхотните пожелания за Гергьовден

До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се отбелязва отделно на 27 ноември (датата на победата на Българската армия в битката при Сливница по време на Сръбско-българската война от 1885 г.). През 20-те година на 20-ти век Денят на храбростта се обединява с Деня на бойната прослава и започва да се чества на 6 май. От 1931 г. е обявен за боен празник на войската.

В онези години парадът започва от Военното училище (днес Военна академия “Г.С.Раковски”), преминава през Орлов мост, Народното събрание, Двореца и стига до Лъвов мост. Парадът се води лично от военния министър, следван от генералитета, кавалерите на ордена “За храброст” и запасното офицерство.

След тях маршируват ескадроните на лейбгвардеския конен полк на Негово Величество, юнкерите и кадетите. На стълбите на Народното събрание парадът приема лично цар Борис Трети. Сред официалните лица са царицата, министрите от кабинета, генералитетът, представители на дипломатическия корпус. Почетно място се отрежда на останалите живи опълченци и ветерани от Балканската, Междусъюзническата и Първа световна война.  

Къде по света се празнува Гергьовден?

Честване със заря от 1937 г.

За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предишната вечер със заря. Дотогава заря се изпълнява само в  епизодични случаи и главно за забавление.
Тогава при изключителна тържественост цар Борис Трети връчва новите бойни знамена на софийските полкове.

Старите бойни знамена, скъсани и обгорени от куршуми, обикалят в прощално шествие под звуците на “Шуми Марица” и биват отнесени в Пантеона на българската слава. Площадът пред Двореца е препълнен от граждани. Новите бойни знамена се освещават от Софийския митрополит Стефан, след което царят с позлатено чукче заковава на всяко знаме позлатен гвоздей с изображение на вензела си. Лично Борис Трети връчва бойното знаме на всеки командир на полк. От този парад започва традицията да се отдава специална почит на ветераните и инвалидите от войните, като царят лично се ръкува с тях.

От 1946 г. традицията по отбелязването на празника на Българската армия е прекъсната. В началото за такъв празник се определя 9 септември, от 1953 г. - 23 септември. Така и остава до 1989 г.
По-късно Великото Народно събрание определя като дата за празник на войската - 23 август - решителната дата на Шипченските боеве.
През 1993 г. с постановление на Министерския съвет 6 май отново е обявен за Ден на храбростта и Българската армия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Името на кого носи международното летище в Атина?
Името на кого носи международното летище в Атина?

Международното летище на Атина „Елефтериос Венизелос“ е най-голямото в Гърция и е известно с постоянните си инвестиции в иновативни...