Откъде идва името на връх Джангал – научете историята му

4561
Откъде идва името на връх Джангал – научете историята му
Снимка: Pixabay

Величественият връх Джангал извисява гранитната си снага в Пирин планина на 2730 метра надморска височина. Един от най-красивите пирински върхове е известен още като връх Дженгал. Защо върхът се носи това странно име Джангал, което се превежда като дойна овца, загубила малкото си, са правени редица изследвания от множество автори на литература на туристическа тематика.

Откъде идва името на връх Джангал?

М.Москов и К. Попов са сред авторите, които считат, че името на връх Джангал е свързано с овцете или по-скоро с дойна овца. Това тяхно предположение и твърдение се счита за най-вероятно, възможно и за най-истинно. Редица други автори също дават свои предположения и обсъждат различни теории относно произхода на името. Съществуват и легенди, сочещи Дженгал като Бог или като хайдутин, дал името на върха си, което също не отговаря на истината.

Съществуват и следните теории за произхода на името:

- Прабългарска версия – счита се, че името произхожда от името на прабългарите чангъл – джангъл, племе, чиито остатъци сега в Румъния са известни като чангъй.

Знаете ли къде се събират Рила, Пирин и Родопи?

- Допуска се произход на името, свързан с персийския език и с външния вид на върха, който визуално приличал на кука. Възможно е Джангал да е заместило първоначалното име Чангàл тепе, а на персийски език чангàл означава именно кука за окачване.

- Някои автори говорят и за произход на името от турски език. Именно тук се намесва твърдението, че името на върха произхожда от пискюл, а пискюли се оставяли на овцете по време на стригане. Тоест тази версия се покрива отчасти с мнението, че произхода на името на върха е свързано именно с това дойно животно. Други автори считат, че това предположение е тотално невярно, тъй като турската дума пискюл (тур. püskül) означавала завързани на китка конци и била нещо напълно различно от чангал или джангал.

Любопитен факт, свързан с името на върха, е че двукратно е бил преименуван, но новите му имена не са били възприети добре от обществеността и не са успели да се наложат. Това се е случило първо през 1942 година, когато със заповед върхът бил кръстен Голец, и през 80-те години на миналия век, когато за пореден път е променено името на върха и официално е наречен Самодивски. Нито едно от тези две имена обаче не е възприето масово и върхът остава известен неофициално именно най-много като Джангал, макар официалното му име, с което се среща в туристически карти да е Сиврѝ тепе или Сиврѝя. Вместо него с името Джангал официално се посочва в тези туристически карти съседен връх – Момини двори.

Знаете ли коя седловина свързва Рила и Пирин?

Сгрешените имена на върховете в Пирин – причини и факти

Защо връх Днажгал е отбелязан като Сиврия, а съседният връх като Джангал? Причината за това объркване е в грешка на планинаря – фотограф Константин Хаджирадонов в „Пирин пътеводител“ (1927 г.). В това официално издание на БТД, както и в приложената към него карта, връх Джангал е наречен и записан като Сиври тепе, а с името Дженгал е именуван съседния връх – Момини двори. Това поражда объркване относно имената на върховете около Попово езеро на Пирин, които и без това малцина познават до такава степен, че да изяснят произход на името и защо върхът е кръстен именно така. В изданието „Природни обекти по нашите високи планини“ проф. Георгиев също признава, че наименованията на върхове в Пирин, разположени около Попово езеро, често се бъркат. И най-вероятно ще продължат да се грешат, тъй като всеки автор и всяка официална справка сочи нещо различно във връзка с имената на връх Джагал и на съседните върхове.

Знаете ли кой е гранитният връх в Пирин?

Срещаме върха именуван като Джегал писмено за първи път през 1904 г. в книгата на полк. Петър Дървингов „Пирин и борбата в неговите недра“, а две години по-късно и в статията  „Пирин“ (1906 г.) на проф. Янкович, издадена и на немски език малко по-късно. След това срещаме върха, споменат по повод опита за измерването на височината му през 1926 г. от немския географ проф. Х. Луис. Той публикува „Karte des Pirin-Gebirges in Bulgarien 1:100 000“, където името на върха се различава от всички до момента и се среща като Čangal – Чангал. Измерената към онзи момент и с онези познания и средства на човечеството височина на върха е 2580 метра. Днес е известно, че височината на върха е по-голяма и спор за нея няма, но споровете за името и за произхода на това име продължават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com