Знаете ли кой е гранитният връх в Пирин?

13123
Знаете ли кой е гранитният връх в Пирин?
Снимка: Pixabay

Пирин планина впечатлява с високите си скалисти върхове, дълбоки пропасти, кристални езера и богата растителност. Красотата на планината се дължи на ледниковата дейност, която създава причудливите форми на гребените, заострените профили на върховете, просторните долини и дълбоки циркуси, бистрите езера.
Пирин планина е изградена от два вида скали - гранити и мрамори, които на места се преплитат.
Типично за Пирин е наличието на едно, добре оформено основно било, простиращо се от Предела до Парилската седловина. Освен него има още четири странични била, които представляват масивни разклонения на главното било.
В структурно-геоложко отношение Пирин е хорст с младо гранитно ядро, внедрено в стари метаморфни скали. Гранитната повърхност е 62%.

Издигането е прекъсвано от дълги спокойни периоди. В началото на кватернера заедно с издигането, започва и заледяване на планината. Според някои специалисти съществуват две заледявания, при които границата на вечния лед достига до 2200-2300 м височина. Именно тези заледявания водят да начупването на много от гранитните върхове и формиране на красиви гребени. Тогава повечето гранитни върхове намаляват височината си и отстъпват място на мраморните върхове, които поради особеностите на мрамора, остават по-слабо засегнати от този процес. 

Знаете ли къде се събират Рила, Пирин и Родопи?

Кой е най-високият гранитен връх на Пирин?

Около 62% от площта на Пирин е заета от гранит, който има палеозойска и мезозойска възраст. Гранитът е разпределен в три ядра - в северозападната, южната и централната част на планината.

В Пирин има 75 върха с височина над 2000 м. Най-високият гранитен връх е Полежан, който се нарежда на четвърто място след мраморните върхове -  Вихрен (2914), Кутело (2908), Бански суходол (2884).

Полежан е висок 2852 м и се издига на едноименния рид между гребена Обидимски Ушици от югозапад и Ушиците от северозапад. От тях върхът се отделя с добре изразени седловини. Погледнат от изток, север и запад, върхът има форма на остър конус, а погледнат от югозапад, юг и югоизток, прилича на гигантска гърбица. По билото на върха, в посока запад-изток, се очертават две коти - западна (2821 м) и източна - 2852 м. Западната е много ясно очертана и носи още името Малък Полежан. 

Склоновете на гранитния Полежан са изключително стръмни, на места има петна от трева и клек. На изток, юг и югоизток се спускат към местността Полежан и Поповоезерния циркус. От запад, север и североизток, склоновете се спускат към Газейски и Десилишки циркуси.
В миналото върхът носи името Мангър тепе. Предполага се, че името е заради шума, който идва от нацепените гранитни блокове, натрупани на върха. Когато хората стигнат до тях, те издават типичен звук, който прилича на звъна на стари турски медни монети - мангъри. През 1942 г. името се променя на Полежан. 

Знаете ли кой е най-високият връх в Пирин и колко е висок?

Как да стигнем до връх Полежан?

Най-популярният маршрут до грантиния пирински исполин е от хижа “Безбог”, до която може да се стигне с лифт или по черен път. Пътят е осеян с камъни и на места има опасност от подхлъзване. Не е необходимо да минавате през връх Безбог, а да го заобиколите от юг. Теренът е предимно каменист. В края се спира до връх Малък Полежан, който се нарежда на 8-мо място по височина в България заедно с връх Каменица (2822 м).

Пътят от хижа "Безбог" продължава на юг, покрай Безбожкото езеро. Следвайте маршрута към Попово езеро, който се движи по жълта (за хижа “Демяница”) и зелена (за хижа ”Пирин”) маркировка.
Оттук се стига и до заслон “Тевно езеро”.

В началото пътеката е равна и не толкова камениста, но постепенно става все по-стръмна. След като изкачите Безбожкия превал, клекът става по-висок и гъст. Пътеката завива постепенно надясно край склона и след леко слизане ще стигнете на разклона за нагоре.
Маркираната пътека продължава напред, а вие трябва да излезете вдясно, където преходът продължава по немаркиран маршрут за върховете Безбог и Полежан. Следва тясна и камениста пътека, която се редува с клекове и полянки. Следва кръстопът, където връх Безбог е надясно, а връх Полежан - наляво. 

И все пак, не забравяйте, че този гранитен връх е един от най-трудните за изкачване заради многобройните камъни, които ще срещате по целия маршрут. Когато се изкачите най-горе, великолепната гледка ще възнагради усилията ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com