Отровни думи: 8 учтиви фрази, с които постоянно се обезценявате

31975
Отровни думи: 8 учтиви фрази, с които постоянно се обезценявате
Снимка: Pexels

Вероятно вече сте чували за утвържденията - кратки фрази, които създават правилното психологическо настроение. Положителните думи наистина оказват голямо влияние върху нас, като ни помагат да постигнем целите си и повишават самочувствието ни. Някои думи и изречения обаче имат двойно значение: въпреки „положителния“ си характер, те могат сериозно да навредят на този, който ги произнася. По-долу са дадени няколко примера за учтиви изявления, които използваме ежедневно, без да осъзнаваме истинското им значение. Опитайте се да ги изключите от речника си - те могат да имат сериозно (и не най-положителното) въздействие върху психиката ви.

"Всичко е наред"

Неуспехът да изразите недоволството си наистина може да затрудни живота. Срамуваш ли се да кажеш на фризьора си, че изобщо не харесваш прическата си? Да мълчиш, когато някой безцеремонно стои пред теб на дълга опашка? Тогава вероятно не сте непознати за вечното „няма голяма работа“, което излиза всеки път, когато някой не ви уважава. Не казвайте „всичко е наред“, ако не сте доволни от ситуацията, знайте как да отстоявате себе си. Ще отнеме много време, за да култивирате тази черта на характера, но резултатът от интензивната работа върху себе си определено ще ви зарадва.

Още: Фрази, които мъжете казват, когато са влюбени

"Съжалявам"

Необходимостта да се извинявате твърде често е свързана с несигурност относно собствените действия и права, желанието да избегнете всякаква критика и желанието да успокоите другите, винаги да бъдете полезни. Във вечното „съжалявам” проблемът е много по-дълбок, отколкото изглежда на пръв поглед. За да спрете постоянно да се извинявате, не е необходимо да знаете причината за появата на този навик - достатъчно е да се отдръпнете навреме. Ако обаче смятате, че това пречи на живота ви, непременно се свържете със специалист – той ще ви помогне да откриете причината и да изкорените корена на проблема по удобен за вас метод.

"Благодаря ти много"

Запомнете: трябва да благодарите, когато човек е направил (всъщност е направил и не е казал, че ще направи) нещо добро за вас. Благодарността не трябва да се разхвърля, дори само защото хората започват да приемат благоволението за даденост. Ако казвате „много ви благодаря“ за всичко, тогава вашите стандарти са твърде ниски и постижими. Това не означава, че трябва да забравите за благодарността. Просто се научете да правите разлика между ситуациите: в единия случай е подходяща усмивка или кимване, а във втория случай човекът наистина заслужава добра дума.

Още: 5 фрази, които казват само хора с висок интелект

"Всичко е по моя вина"

Постоянното чувство за вина - дори и за най-безобидната грешка - винаги е свързано с повишени нива на стрес. Всеки път, когато се наказвате с или без причина за определена ситуация, вие вредите не само на психическото, но и на физическото си здраве. Медицински изследвания показват, че повишеното чувство за вина влияе върху влошаването на имунната система и често води до развитие на психични разстройства, вариращи от повишена тревожност до остри психози.

„Аз съм толкова глупав/сляп/нелеп...“

И още милион колоритни епитети, които не ви показват в най-добра светлина. Дори и да сте се спънали, никога не трябва да се самонаричате и дори с последните думи. Не забравяйте, че сте сами и недоброжелателите винаги ще имат време да ви се скарат. Защо да им доставяте удоволствие и да се занимавате със самобичуване? Работете върху самочувствието си, избягвайте празните извинения и не използвайте обидни изрази във ваша посока.

Още: 5 магически фрази, които определено ще накара всички около вас да ви харесат

„Трябва да сме търпеливи“

Хората с проблемно самочувствие винаги се убеждават, че следващата проблемна ситуация и всяко неудобство от другите е просто временно препятствие, което трябва мълчаливо да се приеме и изчака. „Трябва да сме търпеливи“ е фраза, която ви превръща във второстепенен персонаж. Готови сте да се примирите с обстоятелствата и да не се противопоставяте на тях. Изпращайки тези думи на Вселената, вие я обръщате срещу себе си: тя ще направи всичко, така че наистина да „издържите“ и дори да не се надявате на светло бъдеще.

"Както кажеш"

Тази фраза изразява пасивно съгласие с настоящата ситуация. Думите, хвърлени в края на напрегнат разговор или кавга, очевидно ви правят губещ - не е за нищо, че сте съгласни с казаното от събеседника. Ако искате мнението ви да бъде взето предвид, съветваме ви да изтриете завинаги тази фраза от ежедневния си речник .

Още: Запомнете: 6 фрази, които ясно разкриват егоиста

"Никога не бих могъл да го направя като теб"

Не трябва да хвалите човек, докато се самоунижавате. Изричайки такива думи редовно, вие автоматично заявявате (и потвърждавате), че не сте силни в нещо. Дори това да е вярно, опасно е да се използва такава формулировка - тя ви омаловажава в очите на другите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com