Отвара от орехови листа може да е вашето решение при косопад - разберете как!

26430
Отвара от орехови листа може да е вашето решение при косопад - разберете как!
Снимка: iStock

Отвара от орехови листа отдавна се използва както за подсилване на косата при косопад (алопеция), така и като натурална боя за коса. Поради липсата на изкуствени химически съставки тя е много добра екологична алтернатива на многобройните и най-различните фармацевтични препарати, за които е известно, че нерядко дават изненадващи резултати и то не в много положителна насока

Ето мнението на д-р Марая Белли, диетолог: 

Съществуват много натурални природни алтернативи, които ще ви помогнат да ограничите косопада до минимум, да се избавите от побеляването на косата и които можете да използвате, за да я подсилите, да й придадете по-интензивен тон и дори изобщо да прикриете започналото посивяване. Ореховите листа са един от добрите примери за такава природна алтернатива, защото се ползват за естествено подсилване и боядисване на косата от незапомнени времена.

Съобразявайки се с това обстоятелство, първото нещо, което би следвало да направите, е да се снабдите с орехови листа, които можете да наберете директно от дърво и да изсушите у дома си; както и да ги купите в специализиран магазин или билкова аптека, където по всяка вероятност ще ги намерите сухи.

Тези витамини водят до косопад

За да подсилите естествено и да боядисате своята коса, приготвяте отвара от орехови листа; две шепи ще са достатъчни за всеки литър вода. Оставяте ги да се варят приблизително 15 минути и после сместа да изстине. Прецеждате и отстранявате листата и всички видове остатъчни примеси. След това можете да започнете да нанасяте така получената отвара равномерно върху косата. Желателно е цялата ви коса да се покрие и намокри обилно с течността. Ще трябва да я оставите да оказва своето въздействие около 20-30 минути - като целта е орехът да пренесе тъмните си нюанси върху косата ви, а заздравяващите субстанции да проникнат в космите.

Накрая трябва да отстраните разтвора, като с топла вода изплакнете косата си. По желание може допълнително да нанесете овлажняващ козметичен препарат (предварително изпробван, за да му имате потребителско доверие!) с цел да й придадете повече блясък и да я запазите силна и здрава.

Най-добрите съвети за здрава и красива коса

От древни времена отвара от листата на ореха се прилага като средство за укрепване и потъмняване на косата, а някои дори твърдят, че е добре да се използват люспите на черните орехови ядки за получаване на по-интензивни бои.

Важно е приблизителните пропорции да се спазват: за естествено заздравяване и боядисване на косата две шепи листа от орех са достатъчни на всеки литър вода.

Митове и факти за косопада

Подстригването прави косата много по-силна. Невярно!

Всички процеси, свързани с алопецията и растежа на косата, се извършват на по-дълбоко ниво в скалпа, по-точно в космените фоликули. Косъмът има по-голям диаметър в основата, отколкото на върха и когато го подстрижем, създава фалшивата илюзия, че изглежда по-силен.

Топ 5 стъпки към здрава и блестяща коса

Косата на жените пада повече след бременност. Вярно!

Този косопад обикновено продължава поне 6 месеца.

Ежедневното миене на главата отслабва корена на косата. Невярно!

Измитата коса създава фалшивото чувство за по-голямо падане, защото когато хората я мият, те осъзнават наличието на косопад по-добре. Косата е редно да се мие в съответствие с нуждите, за да не се създава омазняване или замърсяване.

Богатите на протеини храни укрепват скалпа? Вярно!

Храната играе много важна роля за здравето на косата.

Внимание! Статията е само информативна. Не пренебрегвайте консултацията с медицински спецалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com