Пак досаден конденз - добре, че разбрах как да се отърва от него преди зимата

67912
Пак досаден конденз - добре, че разбрах как да се отърва от него преди зимата
Снимка: iStock

Често пъти след подмяната на старата дървена дограма с нова ПВЦ, се появява досадният конденз, заради който клиентите хвърлят обвинения срещу производителите на "некачествена" дограма. Някой дори стигат до грешното заключение, че "конденз не прави само дървена дограма". Истината обаче е съвсем друга.

Необходими са две неща, за да се образува конденз - студена повърхност и влажен въздух. Влажността на въздуха в едно помещение се увеличава от всичко, отделящо водни пари - при готвене, пране, от цветята, хората в помещението и други. Когато влажният въздух достигне до студените повърхности, като рамките на прозореца, техните стъкла или външните стени, влагата, намираща се в него кондензира по тях.

Старите дограми нямат добро уплътнение, което води до нежелано постоянно проветряване и влажният въздух излиза от помещението, но с него заедно си заминава и така желаната топлина. Когато се подмени дограмата с нова, помещението се "запечатва" и водните пари няма как да го напуснат. Това води до повишаване на влажността на въздуха и така се появява конденз там, където повърхностите са най-студени, предимно - стъклопакетите и стените. При новото строителство се наблюдава повишена влажност на въздуха заради изпарението на влагата, акумулирана в някои строителни материали.

За решаване на проблема с конденза трябва да премахнете факторите, които водят до появата му - студените повърхности и високата влажност на въздуха. Как става това?

- Редовно проветрявайте помещенията за по 5 - 10 минути. Правете това няколко пъти дневно или винаги, когато имате възможност. Освен, че ще намали влажността, проветряването ще освежи въздуха. Не трябва да се притеснявате за загубата на топлина - акумулираната топлина във въздуха е в пъти по-малка от тази, акумулирана в мебелите, стените и предметите. Проветрявайте при широко отворен прозорец и се опитайте да създавате течение за кратко време. Така ще постигнете голям ефект, а температурата много бързо ще се възстанови до желаната стойност.

- Не проветрявайте мокрите помещения, като отваряте вратите им /банята например/. Използвайте предимно вентилатори, които са монтирани на вентилационната шахта.

- Не сушете мокри дрехи в помещенията.

- Когато готвите, задължително използвайте абсорбатор, който отвежда миризмите и парите навън.

- Изнесете цветята от стаите с конденз.

Използвайте термокерамични бои

Как да се справите със запотените прозорци през зимата

С падането на температурите навън, много хора започват да се оплакват от запотени прозорци сутрин и твърде влажен въздух. Важно е да зн...

Те съдържат кухи и микроскопични керамични сфери, през които не преминава топлина. Голямото предимство на тези бои е, че могат да се справят с конденза без да е нужно постоянен режим на отопление. Вътрешното боядисване с термокерамични бои повишава значително температурата на повърхността на стената.

Топлоизолация

В случай, че външните ви стени нямат добра изолация, по тях ще започне образуването на конденз. За това е най-добре вътрешната термокерамична боя да я комбинирате с външна изолация. Това може да се окаже по-сериозен разход, но със сигурност ще спестите в дългосрочен план от намаляването на разходите по отоплението. Външната изолация ще повиши температурата на стените, а с това ще елиминира конденза. Така ще повишите и комфорта в помещението.

Режим на отопление

Ако правите това едва по няколко часа дневно, рискувате за поява на конденз, дори да имате в наличност добра външна изолация. Краткото време, което използвате да отоплявате, едва ли ще бъде достатъчно за затопляне на стените... В случая биха ви помогнат термокерамичните бои, които вече разгледахме.

Разположение на отоплителните уреди

Най-добре е да бъдат разположени на външната стена точно под прозорците. По този начин ще ги затоплят, което ще намали вероятността да се появи конденз. Като недостатък може да се отбележат  увеличаване на топлозагубата през стената и мястото, което невинаги може да бъде удобно за монтаж на отоплителния уред.

Позиционирането им на външната стена под прозорците затопля последните и съответно намалява вероятността за конденз. Недостатъците са увеличените топлозагуби през стената и това, че мястото невинаги е удобно за монтажа им. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com