Пет признака, по които да познаете българските студенти в чужбина

4948
Пет признака, по които да познаете българските студенти в чужбина
Снимка: Nikolay Georgiev / Pixabay

Образованието зад граница се превърна в символ на престиж. Младежите вярват, че то предоставя отлична възможност за по-добри доходи чрез намиране на по-добра и по-платена работа. Българските студенти в чужбина се надяват образованието в елитни университети да отвори вратите пред тях и да е основа за успешна кариера или разчитат на него като на мост от България към друга страна, в която да се установят след завършването си. Всяка година броят български студенти, които избират чужд университет е различен, но обикновено са няколко хиляди. За 2021 година например броят е около 5 000. И макар да са 5000 различни характера и личности, има редица признаци, по които да познаем българските студенти в чужбина. Те са свързани с избора на университет, професия, цели, поведение, интереси и т.н.

По кои пет признака да познаем българските студенти в чужбина?

Издръжката на студентите: Скромно увеличение за някои, за други - повече

Само със 7 лева се увеличава базовият норматив за издръжка на обучението на един студент - от 693 лв. на 700 лв., което е 1%, пресмята ...

1.       Работа и свободно време

Много от българските студенти в чужбина работят здраво и имат ограничено свободно време, за да  могат да финансират образованието си и да се издържат. Образованието извън граница е скъпо удоволствие и младежите, чиито семейства нямат финансова възможност, трябва да работят, за да си го позволят.

2.       Интерес към стипендиите

Българските студенти в чужбина проявяват жив интерес към стипендиите, които им позволяват да финансират образованието си. Подобен въпрос е често задаван на организираните международни изложения за образование, на които кандидат студентите съумяват да намерят полезна информация и да направят своя избор. Някои оферти са примамливи и в помощ на студента. Така например университетът „Есекс“ предлага значителна стипендия на българските студенти, избрали го за завършване на своето образование, която стипендия да покрие не само обучението, но и други разходи на младите хора през първата година, докато се ориентират и стъпят на краката си.

3.       Избор на държава

Онлайн висшето обучение - никой няма да се върне назад да си прочете миналата година

Сериозна тревога относно качеството и смисъла на онлайн висшето образование изрази председателят на Националното представителство на ст...

Нидерландия води класацията и е най-предпочитаната страна за българите, решили да завършат образованието си зад граница. Най-много български студенти в чужбина се срещат именно в Нидерландия.

4.       Избор на университет

Българските студенти в чужбина избират най-често определени университети в конкретната държава. Сред най-често избираните университети, тоест местата, на които най-често можем да срещнем българските студенти в чужбина, са: Tilburg University, Eindhoven University, Fontys University of Applied Science, University of Groningen, Erasmus University Rotterdam и други.

5.       Избор на специалност

Като цяло българските студенти в чужбина се стремят към специалности, които са престижни, търсени на пазара на труда и им дават възможност за високоплатена работа, както и за постигане на върхове в кариерата. Сред най-често избираните специалности от българските студенти в чужбина са: специалност „Инженерство“, специалност „Икономика“, специалност „Компютърни науки“, специалност  „Международен бизнес“. Търсени и предпочитани от българските студенти в чужбина са математика и право.

Знаете ли къде има най-много българи в чужбина?

Няма единна система за установяване точния брой на българите в чужбина. Смята се, че българи живеят в около 70 страни по света. Официал...

Пандемията повлия негативно на броя на българските младежи, желаещи да учат извън граница, но процентът на спад е малък – с 5 до 10 на 100.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com